Column Bart Huisman(GL): ‘Stemmen wat je altijd stemt? Of écht een keuze maken?’

Ik schreef afgelopen juni al, geld regeert de wereld. We maken niet de keuzes die op lange termijn het beste zijn, maar op korte termijn het meeste opleveren of het minste kosten. We zien het ook nu weer terug in de problemen van vandaag de dag, lokaal en in de landelijke politiek.

Afgelopen 10 jaar is de zorg kapot bezuinigd. Voor te weinig mensen is het aantrekkelijk er te gaan werken. We klappen voor ze, maar als er gestemd moet worden over hoger loon zodat het weer aantrekkelijker wordt er in te gaan werken, stroomt de tweede kamer leeg om niet te hoeven stemmen. Gelukkig konden partijen, die we normaal gesproken vaak aan onze kant kunnen vinden, na de val van het kabinet weer hun eigen stem laten horen. Nu is het alsnog aangenomen.

Wat mij altijd alleen weer blijft verbazen is hoe mensen blijven stemmen op partijen die het beleid maken waar ze zelf juist de kritiek op hebben. Als we met zijn allen vinden dat je gewoon een tas boodschappen moet kunnen krijgen wanneer je niet kunt rondkomen van de veel te lage bijstand. Als we vinden dat je van te voren moet weten hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, ipv achteraf duizenden euro’s terug te moeten betalen. Waarom blijft iedereen dan stemmen op partijen die deze verrotte geld rondpomp systemen van heffingen, potjes, toeslagen en uitkeringen in stand houden? Als multinationals bij een loket terecht kunnen voor rulings zodat ze van te vóren weten waar ze aan toe zijn, moet een beetje bestaanszekerheid voor lage inkomens toch ook te regelen zijn?

Toen ik 4 jaar terug begon bij GroenLinks, toen nog ter promotie van de tweede Kamerverkiezingen, ging ik ook in gesprek met wie al jarenlang anders stemmen. Toen merkte ik hoe makkelijk mensen achter een partij blijven staan zonder te kijken wat de partijen écht doen. Na deze gesprekken gingen ze pas echt kijken naar wat ze vonden dat er met de losse onderwerpen moest gebeuren en veranderden ze van richting. De verkiezingen komen er aan. Verdiep u alstublieft in wat partijen écht doen aan de problemen die u belangrijk vind.

Gaan we huurhuizen belasten of nu eens echt meer bouwen ipv de dure wijken? Blijven we belastingvoordeel geven aan de olieindustrie of investeren we in een veel sneller internationaal treinen netwerk? Laten we de markt nog meer bureaucratie opleggen in de zorg of gaan we weer écht meer handen aan het bed krijgen? Ga in gesprek: groen.li/gesprek

Bart Huisman
Commissielid GroenLinks Medemblik
bart.huisman@raadmedemblik.nl