Krijgen wij een herhaling van de winter van 1978/79?

MEDEMBLIK – We gaan een  periode van winterweer tegemoet, vanaf zaterdag zal de temperatuur niet meer boven het vriespunt uitkomen en zondag/maandag wordt er zelfs veel sneeuw verwacht, tot lokaal in Noord-Holland tot wel 30cm.

Dit alles komt omdat de jetstream op 800 hPa van ten noorden van ons verplaatst is naar het zuiden van Nederland en nu boven het zuiden van Frankrijk ligt waardoor de weg vrij is gekomen voor aanvoer van flink koudere maar ook vochtige lucht uit het noorden van Europa.

Een nadeel is dat er ook een vrij harde wind staat zondag, dit zorgt ervoor dat het buiten erg guur gaat worden en de gevoelstemperatuur daalt naar rond de -10 of nog lager.

Opvallende gelijkenis met de winter van 1978/1979 is dat ook deze winter op deze manier begon. en de mensen die deze winter hebben meegemaakt zal die nog in het geheugen gegrift staan. Dorpen waren afgesloten van de buitenwereld door de sneeuw en sneeuwduinen opgeworpen door de harde wind. Auto’s stranden op de snelwegen en de inzittenden moesten worden gered door o.a. het leger.  Helikopters moesten dorpen en kleine kernen bevoorraden omdat aanvoer over de weg niet ging door de sneeuw..

Maar of het zover gaat komen valt nog te zien, de weerkaarten geven winter weer t/m volgende week donderdag aan, daarna waarschijnlijk weer een stijging van de temperatuur.

Op de sneeuwradar kunt u alles volgen.

Bron: Weerstation Medemblik

Het gaat dus of sneeuwpoppen maken volgende week of lekker op de slee door de sneeuw banjeren. .

Reageren via facebook