Column Claudia Selders-Kroezen: “Nature en Nurture”

Is het aangeboren of aangeleerd? Zijn onze genen doorslaggevend of onze opvoeding en omgeving? Wat mij betreft is er geen twijfel mogelijk, er is geen strijd maar samenhang. Wie jouw ouders zijn en waar je geboren wordt hebben een onuitwisbare invloed op hoe jij jezelf ontwikkelt. Op wie jíj wordt. Op jouw persoonlijkheid.

Als pasgeboren baby ben ik ter adoptie afgestaan en weer aangenomen door andere ouders. Op die gebeurtenis had ik geen enkele invloed maar heeft op mijn leven een grote stempel gedrukt. En dan heb ik nog geluk gehad. Ik heb een set goede genen meegekregen en mocht opgroeien bij lieve ouders. Het had net zo goed heel anders kunnen lopen. Een chromosoom meer, geboren worden in een ander land of opgroeien in een onveilige omgeving. Dingen waar je zelf niets aan kunt doen maar die er voor zorgen, zichtbaar of onzichtbaar, dat jij een anders bent dan ‘normaal’.

Laten we elkaar niet veroordelen over zaken waar we geen enkele invloed op hebben (gehad). En, juist in tijden van crisis, zoeken naar wat ons als mensen met elkaar verbindt.

Claudia Selders-Kroezen
Raadslid CDA Medemblik

Reageren via facebook