Uitvaartverzekering? Vergeet deze kosten niet mee te verzekeren

Steeds meer Nederlanders sluiten een uitvaartverzekering af. Dat komt omdat sparen op termijn meestal veel minder oplevert.

Bij het kiezen van een uitvaartverzekering is het echter wel belangrijk om een volledig plaatje te hebben van de verwachte kosten voor de uitvaart. Alleen op die manier kun jezelf verzekeren voor de juiste dekking. Daarmee voorkom tevens dat je nabestaanden zelf nog moeten bijschieten als je komt te overlijden, omdat de dekking niet toereikend is.

Uitvaartverzekering.nl biedt hiervoor een handige vergelijkmodule

Begrafenis

Wil je later begraven worden?

Dan is het goed om rekening te houden met de grafkosten in de gemeente waar je begraven zou willen worden. Afhankelijk van de gemeente kan daar enkele honderden tot duizenden euro’s verschil in zitten.

Ook het soort graf is bepalend voor de kosten. In Medemblik bijvoorbeeld, liggen de grafkosten voor een eigen graf op 2.501 euro voor één persoon, wat redelijk gemiddeld is voor Nederland. Bij dit graf ligt de overledene alleen voor een looptijd van 20 jaar. Een tweepersoons eigen graf kost 4.342 euro bij eenzelfde looptijd. Een stuk goedkoper is het algemene graf, die 1.892 euro kost, maar slechts 10 jaar ter beschikking wordt gesteld. Ook ligt de overledene hier samen met één of twee anderen die onderling geen band met elkaar hebben.

Houd verder rekening met de kosten voor het grafmonument. Voor een ‘standaard’ steen betaal je al snel 700 tot 900 euro.

Crematie

Kies je voor een crematie?

Dan zijn de totale uitvaartkosten meestal een stuk lager. Voor een crematie met gebruik van de aula betaal je circa 1.500 euro, afhankelijk van de locatie. Het meest nabijgelegen crematorium voor Medemblik is het crematorium en uitvaartcentrum in Hoorn. Hier kost een crematie met gebruik van de aula (45 minuten) 1.525 euro.

Denk verder aan de kosten voor een eventuele asbestemming, zoals een urn of gedenksieraad waarin het as van de overledene is verwerkt. Als dit wenselijk is, komt daar zeker nog een paar honderd euro aan kosten bij.

Algemene kosten

Natuurlijk zijn er ook nog algemene kosten die horen bij de uitvaart, zoals de kosten voor:

  • Opbaring
  • Rouwkaarten
  • Een ceremonie in de kerk
  • De rouwstoet
  • De kist
  • Bloemen
  • Condoleance en catering achteraf

Bij het afsluiten van een eventuele uitvaartverzekering is het raadzaam om het totale kostenplaatje voor de uitvaart mee te nemen. Vind je het lastig om de uitvaartkosten in jouw situatie te berekenen? Maak dan gebruik van dit rekenhulpmiddel.

Bronnen: Monuta & Uitvaartverzekering.nl

Reageren via facebook