De uitdagingen die van thuis uit werken met zich meebrengt

MEDEMBLIK – Enkele maanden geleden wist slechts een handjevol mensen van het bestaan af van het Covid 19 virus. Vandaag de dag is het coronavirus echter niet meer weg te denken uit onze maatschappij en samenleving. Het beheerst ons hele doen en laten en dat is dan nog wel heel zachtjes uitgedrukt. We hebben ons leven moeten aanpassen aan de grillen en de wetten van één van de gevaarlijkste virussen uit de 21ste eeuw. Uiteraard heeft ook dit virus een houdbaarheidsdatum en moeten we ons in tussentijd zo goed en zo kwaad mogelijk zien te redden.

De start van de pandemie en de gevolgen

De overgang van 2019 naar 2020 verliep volledig zoals verwacht; aangenaam ontspannend en zorgeloos. Toch was er rond deze periode in China, meer bepaald in het stadje Wuhan, al sprake van een nog onbekend virus dat was opgedoken. Wie had kunnen denken dat het virus enkele maanden later ook Europa en alle andere werelddelen zou binnenkomen. Al vrij snel waren de gevolgen niet te overzien en werd het Covid 19 virus hoofdpagina nieuws in alle uithoeken van de wereld.

Dat het nieuwe virus geen lachertje is werd natuurlijk al vrij snel duidelijk. Het merendeel van de bevolking werd/ wordt geteisterd met hevige ademhalingsklachten, pijn op de borst, koorts en het verliezen van smaak en/ of geur. Was je bij de gelukkigen, dan kreeg je te maken met een milde tot weinig merkbare variant.

Sinds duidelijk werd hoe ernstig de gevolgen van het virus waren, werden er wereldwijd dan ook meteen maatregelen genomen. In sommige landen was er sprake van een gedeeltelijke lockdown terwijl andere landen zelfs volledig op slot gingen en helemaal geen toeristen meer toe lieten. Er werd mensen wereldwijd aangeraden om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. En ook al was dit voor sommigen een zegen, toch bracht dit ook heel wat problemen met zich mee.

“Home Office” de maatstaf

Het zoveel mogelijk van thuis uit werken is nog altijd één van de belangrijkste maatregelen die in diverse landen van kracht is. Hierbij hanteren sommige bedrijven dezelfde uurregelingen als voorheen terwijl andere ondernemingen, met het oog op het gezinsleven, iets soepeler zijn en de zogenaamde glijdende uren in het leven hebben geroepen. Zeker met jonge kindjes is dat een zegen aangezien je dan voldoende tijd hebt om ze naar school of naar de crèche te brengen voor je zelf aan je werkdag start.

Echter, worden niet alle jongeren op de schoolbanken verwacht. Zo stellen heel wat universiteiten en hogescholen de gedeeltelijke leerplanning voor waarbij leerlingen slechts enkele dagen per week fysiek op de schoolbanken moeten zitten. Andere scholen verwerken alle leerstof, taken- en lessenpakketten door middel van “online schooling”. Dat betekent dat jongeren gewoon thuis blijven en via de computer of laptop online in contact komt te staan met de leerkracht of professor.

Benodigdheden en voordelen

Van thuis uit werken klinkt heel aanlokkelijk en leuk. Je bent gewoon thuis en hoeft je niet langer piekfijn uit te dossen. (Tenzij er natuurlijk een online vergadering of zoom meeting op de planning staat.) Je kunt in de middagpauze even met de kids of de dieren bezig zijn en noem maar op. Toch vraag het van thuis uit werken ook een zeker plan van aanpak.

Zo is het belangrijk om, indien je samenwoont met je partner of er sprake is van een druk gezinsleven, meerdere laptops of computers te voorzien. Het is niet de bedoeling dat jij niet kunt werken omdat je zoon of dochter de laptop nodig heeft voor de online lessen. Gelukkig zijn er heel wat bedrijven die hier op tijd inspringen en hun werknemers voorzien van een degelijke laptop die ze makkelijk kunnen meenemen naar huis.

Daarnaast is een krachtige en stabiele netwerkverbinding minstens even belangrijk zodanig dat het mogelijk wordt om met meerdere devices en toestellen op hetzelfde van de netwerkverbinding gebruik te kunnen maken. Indien je merkt dat het wifi signaal niet overal even krachtig is, kun je de aanschaf van een wifi versterker altijd nog overwegen overwegen. Lees dit artikel voor meer informatie hieromtrent door eenvoudig op de benaming “wifi versterker” te klikken.

Mogelijke uitdagingen en hun oplossingen

Echter is niet alles rozengeur en maneschijn. Zo is het van thuis uit werken niet altijd even eenvoudig te combineren met een gezinsleven. Daarnaast kan het ook de vereenzaming in de hand werken aangezien je afgesloten bent van de buitenwereld. En kan het ook de drive en interesse om je in te zetten voor het werk aanzienlijk afzwakken. Probeer daarom voldoende randactiviteiten te voorzien, in de mate van het mogelijke. Plan je werkdag en ga daarna eventueel wandelen met de hond of een rondje sporten. Samen krijgen we vast en zeker Corona klein!