Omwonenden Kagerbos Wervershoof tegen aanleg sportparkje, Dorpsraad onder vuur

WERVERSHOOF – Omwonenden en gebruikers van het Kagerbos zijn tegen de komst van een sportparkje in het Kagerbos. Op aanraden van de Dorpsraad gaat de gemeente Medemblik een sportparkje realiseren vanwege de coronacrisis en zo de sportievelingen toch nog een kans te geven om te kunnen sporten.

In een brief aan het college van Medemblik schrijven de bezwaarmakers: ” In november kregen wij bezoek van de Dorpsraad die aangaf dat er geld is voor een sportparkje, dat er een organisatie gevonden is die de toestellen gaat neerzetten en dat er een plan is om het geheel in het Kagerbos neer te zetten, nabij het JOP. Wij hebben aangegeven dat wij dat niet willen. Gaf in dat gesprek aan dat hij al meer tegenstanders gehoord had en dat het park dan geen goede plek zou zijn voor het sportparkje. Als alternatief hebben wij aangedragen dat het sportparkje naar de Westrand zou kunnen ( beleid van de gemeente is immers alle sportfaciliteiten daar te centreren), of naar de plek aan de Kagerbos waar al een skatebaan staat. Daar is nog volop ruimte.

Volgens de briefschrijvers is het Kagerbos een mooi rustige park, het enige in Wervershoof waar enkele jaren geleden het JOP is geplaatst. De briefschrijvers snappen dat er een plek moet zijn voor jongeren maar ’s avonds zijn er vaak jongeren in het JOP en als er wat geluidsoverlast is dan regelen de bewoners dat zelf door ze er even op aan te spreken en dit alles in goede orde.  “Enige tijd geleden wilde een groep hondenbezitters een Honden Ontmoetingsplek realiseren in het park, dat ging niet door. Daarna kwam het plan voor bebouwing van de tennisbanen waar de eerste plannen een deel van het park besloegen. Wat zou het toch fijn zijn als niet iedere keer weer geprobeerd wordt het karakter van het park aan te tasten.” gaat de briefschrijver verder.

Dorpsraad onder vuur

De brief gaat verder met een aanval op de Dorpsraad van Wervershoof: “Enig weken nadat bij ons (en de buren) op bezoek geweest was stond samen met de leverancier van de sporttoestellen en iemand van de  gemeente op de plek naast het JOP. Toevallig liep langs. Hij ging in gesprek en gaf aan dat dit toch wel gek was, had immers niet gezegd dat het sportparkje daar niet zou komen? De gemeenteambtenaar gaf aan dat  de Dorpsraad het wilde en dat die ons vertegenwoordigt en het dus gewoon doorging. Het stond immers ook in de Kernvisie. gaf aan dat de Dorpsraad ons zeker niet vertegenwoordigt. Ze doen goede dingen maar maken geen deel uit van democratische structuur. De vraag is dan ook of de gemeente niet teveel zaken overlaat / draagt aan deze groep goedbedoelde burgers. Ik begrijp bijvoorbeeld een signaalfunctie voor een Dorpsraad maar een sturende en min of meer uitvoerende taak met betrekking tot woningbouw en inrichting van publieke ruimte hoort volgens mij bij de gemeente, de kleine overheid, thuis. De gemeenteambtenaar gaf aan dat wij het niet goed begrepen hadden en was duidelijk geïrriteerd met de ‘bemoeienis’ van deze burger.

“Het sportparkje komt er vanwege corona staat in de Binding. Gelukkig gaan we komend jaar inenten en zal na het derde kwartaal van dit jaar corona hopelijk tot het verleden behoren. Het sportparkje zal echter nog jaren bestaan. Bedoeld voor ouderen die dan ook jongeren in het JOP in de gaten kunnen houden is het verhaal. Dat laatste is wel heel erg wishful thinking. Wij voorzien dat het sportparkje gebruikt zal worden door groepen sporters die gedurende de een deel van het jaar met een gettoblaster nu al her en der in het dorp staan of bij de vooroever met elkaar sporten. Jammer, de rust in ons enige park verstoord. Het sportparkje wort gelanceerde door de Dorpsraad en met oneigenlijke argumenten ‘verkocht’. De Dorpsraad heeft de mening van omwonenden gevraagd, niets meer van zich laten horen en heeft de mening van de omwonenden naast zich neergelegd. Wie bepaalt nu eigenlijk wat er in het dorp gebeurd. De Dorpsraad doet veel goede dingen, maar hier is het misgegaan. Wij gaan ervan uit dat als het om zaken gaat die jarenlang blijven bestaan beslissingen liggen bij de gekozen gemeenteraad en niet bij de Dorpsraad.

Wij vragen de gemeente de ‘beslissing’ om een sportparkje in het Kagerpark neer te zetten terug te draaien en het daar dus niet te laten plaatsen,” besluit de briefschrijver aan het college van Medemblik

Reageren via facebook