4.1 C
Medemblik
27 januari 2021 12:25
Medemblik Actueel.

Manieren om geld opzij te zetten

Er zijn meerdere redenen om geld voor later te willen hebben. Misschien heb je een unieke wereldreis op het oog, wil je eerder kunnen stoppen met werken of wil je je financiële buffer gewoon wat groter maken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je periodiek geld opzij weet te zetten? In dit artikel geven we je een aantal tips en mogelijkheden.

#1 Sparen

Je kunt ervoor kiezen om geld te gaan sparen. Of dat nu is voor een groter huis, een ruimer pensioen of gewoon een appeltje voor de dorst. Helaas is de rente tegenwoordig die je op je spaargeld krijgt enorm laag. Soms krijg je niet eens rente of moet je zelfs geld betalen over je spaargeld. In het kader van geld bewaren voor later is sparen dus zeker geschikt, maar om er extra geld mee te verdienen een heel stuk minder.

#2 Beleggen

Om meer rendement te kunnen behalen met je geld is beleggen wellicht beter geschikt. Wil je ook beginnen met beleggen? Door eenmalig en/of periodiek geld op een beleggersrekening in te leggen, is de kans groot dat je hier rendement mee gaat behalen. Zeker als je kijkt naar de ontwikkelingen over de afgelopen tientallen jaren. Maar zoals je ook weet: behaalde rendementen in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Je kan dus ook geld verliezen door het beleggen van geld, dus ben jezelf daar wel bewust van.

#3 Je hypotheek (deels) aflossen

Door vroegtijdig je hypotheek af te lossen kun je ook geld opbouwen voor later. Je woonlasten worden dan zowel nu als in de toekomst een stuk lager omdat je minder hypotheekrente betaalt per maand. Als je een vaste rente hebt, mag je elk kalenderjaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen (meestal maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom). Bij een variabele rente is aflossen altijd boetevrij.

#4 Besparen

Als je maandelijks minder geld uitgeeft, houd je ook meer geld over om opzij te zetten. Besparen kan op veel manieren. Minder vaak uit eten gaan bijvoorbeeld of je tweede auto de deur uit doen (want hoe vaak gebruik je die nu echt?). Kijk ook eens kritisch naar je zorgverzekering en de kosten die je betaalt aan je energieleverancier of je internetprovider. Vaak kan je daar prima op besparen door over te stappen naar een andere aanbieder.

Als je dus verstandig met je geld omgaat, ben je in staat om maandelijks extra geld weg te zetten. Op die manier bouw je een mooie financiële buffer op, of creëer je juist een potje om later leuke dingen van te kunnen doen.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Reageren via facebook