Plantenkwekerij Gitzels is de meest duurzame ondernemer in de gemeente Medemblik

WERVERSHOOF – Plantenkwekerij Gitzels uit Wervershoof is door de gemeente Medemblik verkozen tot meest duurzame ondernemer. Op twintig november –de dag van de ondernemer- werd de Duurzaam Ondernemen Award door wethouder Nederpelt persoonlijk overhandigd. De jury prijst vooral Gitzels’ inzet om samen met anderen een duurzaam verschil te maken. 

Tekst loopt door onder de foto

v.l.n.r. Mike Gitzels en William Gitzels met de Award Duurzaam Ondernemen 2020

Jaarlijks reikt Gemeente Medemblik de Duurzaam Ondernemen Award uit aan de ondernemer die net dat extra stapje zet op het gebied van duurzaam ondernemen. Het thema van dit jaar is duurzaam ondernemen in coronatijd. Naast Gitzels streed ook Inge Kuyt met haar Lodge61 om de winst. Dit kampeer- en lodgeterrein zet in alles de natuur centraal. Gasten kunnen genieten van groente en fruit uit eigen moestuin en er is een voedselbos. Meubilair wordt gemaakt van resthout en binnenkort liggen er 160 zonnepanelen op de loods.

Warmte uit de bodem

Net als Lodge61 blijft Gitzels (specialist in het opkweken van koolplanten) gericht op een circulaire bedrijfsvoering, corona of geen corona. “We zijn een duurzaam proces ingegaan. Daar geloven we in. Dat willen we doorzetten”, stelt eigenaar William Gitzels. Een mijlpaal is de aanleg van een warmtenetwerk. Daarbij wordt natuurlijke warmte diep uit de bodem gehaald (geothermie). “Tot voor kort gebruikten wij aardgas voor de verwarming van onze kassen. Aardwarmte is veel beter voor het milieu.

Het warmtenetwerk is een gezamenlijke inspanning van twaalf glastuinbouwers van Het Grootslag, waaronder Gitzels, en ECW (Energie Combinatie Wieringermeer). Het zoeken naar samenwerking in duurzaamheid is het handelsmerk van Gitzels. “Met elkaar maak je meer impact.” Zo trekt William Gitzels ook op met Proeftuin Zwaagdijk om de biologische ongediertebestrijding te verbeteren. En hij maakt zich hard voor een platform om koolplantkwekers wereldwijd met elkaar te verbinden.

De prijs langsbrengen

William Gitzels is een duurzame doorzetter die investeert in innovatie en kennis delen. Uiteindelijk heeft dat de jury doen besluiten de Duurzaam Ondernemen Award 2020 aan hem toe te kennen. Niet alleen het ondernemen zelf is een uitdaging in coronatijd, ook het uitreiken van een prijs. Normaal gebeurt dat in een volgepakte zaal. Nu bracht wethouder duurzaamheid van Medemblik, Harry Nederpelt, de prijs hoogstpersoonlijk langs bij de winnaar. William Gitzels toonde zich aangenaam verrast.

Reageren via facebook