Campagne Orange the World 2020 West-Friesland: Doorbreek het taboe ten aanzien van huiselijk geweld

WEST-FRIESLAND – Soroptimistclub Hoorn e.o. zet zich ook dit jaar in voor deze campagne en omdat ten gevolge van de Corona-situatie het aantal meldingen van huiselijk geweld nog eens enorm is toegenomen. Ten aanzien van huiselijk geweld is nog steeds sprake van een taboe en bredere bekendheid aan de campagne helpt hopelijk om het onderwerp meer bespreekbaar te maken, zodat vrouwen die er mee te maken hebben zich minder alleen voelen.

Tanja Priems, Projectleider Campagne Orange the World, over de actie: ‘Orange the World’ is de internationale campagne van de Verenigde Naties ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van bijzondere bouwwerken een onderdeel van deze campagne. In het eerste jaar kleurden bijvoorbeeld Time Square, Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo oranje. Inmiddels worden over de gehele wereld in de campagneperiode van 25 november tot en met 10 december bouwwerken oranje uitgelicht en vinden er activiteiten plaats in meer dan 100 landen.

Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Soroptimistclub Hoorn en omstreken wist in 2019 de campagne onder de aandacht te brengen in geheel West-Friesland. Alle zeven West-Friese gemeente, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Stede Broec, Drechterland, Koggenland en Opmeer, deden mee aan de campagne.

Ook in 2020 zet Soroptimistclub Hoorn e.o. zich in voor de campagne. Naast de West-Friese gemeenten willen de Soroptimisten de campagne dit jaar verbreden naar middelbare scholen, bedrijven religieuze instellingen en bij iedereen thuis.

“Vanuit de hele wereld klinkt het geluid over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Onder normale omstandigheden heeft 1 op de drie vrouwen te maken met huiselijk geweld. Er worden wereldwijd jaarlijks meer dan 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Dit aantal is de afgelopen maanden, waarin gezinnen in quarantaine dicht op elkaar zitten, explosief toegenomen. In China was het aantal meldingen van partnergeweld in februari verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor. In Frankrijk nam het aantal meldingen met 30% toe en in Duitsland zijn opvanghuizen zo overvol dat er plekken in hotels gezocht worden voor slachtoffers. Ook in Nederland zijn er signalen, van onder andere hulporganisaties en politie, dat geweld is toegenomen in de corona quarantaine. Een bijwerking van het thuiswerken is, dat het vrouwen meer blootstelt aan partnergeweld. De spanningen lopen op en vrouwen kunnen geen kant uit,” aldus Tanja Priems.

Daarom dit jaar nog des te meer een reden om aandacht te besteden aan de campagne: Om het taboe te doorbreken en de vrouwen die er mee te maken hebben een hart onder de riem te steken. En dat kan bij iedereen thuis op een relatief eenvoudige manier: Laat van 25 november tot en met 10 december een oranje kaars voor je raam branden, maak daarvan een foto, plaats deze via je facebook/instagram en gebruik daarbij #OrangetheWorld en deel het bericht!

Zo laat je zien dat je alle vrouwen die te maken hebben met geweld een hart onder de riem steekt! Kortom, aan iedereen de oproep: Wees geen toeschouwer!! Heb je zelf hulp nodig? Bel “Veilig Thuis”: 0800-2000 (advies en meldpunt voor huiselijk geweld)

Op de video ziet u een interview gemaakt in 2019 met de organisatie achter “Orange the World in West-Friesland”

Reageren via facebook