11.4 C
Medemblik
25 oktober 2020 09:05
Medemblik Actueel.

Foto: Pixabay

Hoeveel kost een volledige uitvaart?

MEDEMBLIK – De prijs van een uitvaart is afhankelijk van meerdere factoren. Over het algemeen kan worden gezegd dat een begrafenis duurder is dan een crematie. De invulling van een uitvaart is echter leidend voor het uiteindelijke kostenplaatje.

Om de kosten voor een uitvaart te dekken, is het verstandig om hiervoor tijdig een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit geeft jou rust, want je weet hierdoor zeker dat de toekomstige uitvaart betaald zal worden. Het voorkomt bovendien, dat jouw nabestaanden voor de kosten zullen opdraaien, indien jij overlijdt zonder een verzekering te hebben afgesloten.

Invulling van een uitvaart
Goede zorg voor een overledene begint al bij het overlijden. Door het stoffelijk overschot juist te behandelen, krijgen de nabestaanden de kans om op een fijne manier, de laatste dagen tot aan de uitvaart, met de overledene door te brengen. Voor de verwerking van de nabestaanden is een juist afscheid een onderdeel van de rouwverwerking. Bestaat de wens om de overledene thuis op te baren, dan zal het lichaam daarvoor een speciale behandeling moeten ondergaan. Hierdoor is het vaak niet eens meer nodig, het lichaam tot de uitvaart te koelen. Zo kan in huiselijke kring naar de uitvaart worden toegewerkt. Dit kan enorm schelen in het rouwproces.

Uitzoeken van een kist
Voor het uitzoeken van een uitvaartkist is de persoonlijke wens doorslaggevend. Afhankelijk van het materiaal, lopen de kosten gauw op tot een paar honderd euro. Het laten beschilderen van een uitvaartkist behoort ook tot de mogelijkheden. Zo kan de kist een heel persoonlijke uitstraling krijgen. Weliswaar duurder maar heel persoonlijk.

Uitvaartverzorger
Het regelen van een uitvaart wordt veelal in handen gelegd van een uitvaartverzorger. Deze spreekt de wensen met de nabestaanden door en regelt vervolgens de uitvaart. Van vervoer van de overledene, tot het condoleanceregister, wordt nabestaanden hiermee de zorg uit handen genomen.

Opbaren en verzorgen van de overledene
Het lichaam van de overledene zal naar keuze, tot de uitvaart thuis worden opgebaard, of in een uitvaartcentrum. De gemiddelde kosten voor het opbaren en het verzorgen liggen tussen de 550-800 euro. Het vervoer van de overledene van huis naar het uitvaartcentrum kost rond de 200 euro.

Afscheidsbijeenkomst
De kosten voor de condoleanceruimte maken deel uit van het kostenplaatje van de uitvaartverzorger. De invulling van de condoleance vormt echter een aparte kostenpost.  Afhankelijk van de invulling komt hier vaak een bedrag van rond de 15 euro per persoon bij kijken. Koffie en cake zullen goedkoper zijn, dan een drankje en een luxe hapje.

Totale kosten uitvaart
Alles bij elkaar opgeteld kan globaal worden gezegd, dat een begrafenis de duurste vorm van een uitvaart is. De kosten hiervoor komen al gauw uit op 9000-11000 euro. Dit is te verklaren door de extra kosten voor een grafmonument en de grafrechten.

Een crematie daarentegen kost gemiddeld 6000-9000 euro. Het spreekt voor zich dat een uitvaart in besloten kring veel minder kosten met zich meebrengt, door het ontbreken van een condoleance.

Conclusie
De invulling van alle diensten rondom het overlijden zijn erg persoonlijk. Voor de verwerking van het verlies is het van groot belang, zo goed mogelijk in kaart te brengen wat de wensen zijn. De uitvaartverzorger heeft hier veel ervaring in. Om te voorkomen, dat zulke keuzes gemaakt moeten worden door de nabestaanden, is het aan te raden, bij leven al de voorkeuren voor de uitvaart kenbaar te maken. Tegenwoordig is het ook mogelijk online de wensen door te geven. Daarnaast is het bespreekbaar maken van de wensen met de partner en eventuele kinderen altijd een goed idee. Als de wensen vervolgens op 2 plaatsen worden opgeborgen, is het altijd voorhanden indien nodig.

Sluit een goede uitvaartverzekering af met een goede dekking. Om een goede verzekering af te sluiten raden we het je aan uitvaartverzekeringen goed te vergelijken. Zo weet je zeker dat de uitvaart zo ingevuld kan worden, als jij het wenst. Door op jonge leeftijd al een uitvaartverzekering af te sluiten, is de premie erg laag. De meeste uitvaartverzekeringen zijn geïndexeerd. Dit betekent dat ze jaarlijks iets in verzekerde waarde stijgen. De kosten voor een uitvaart lopen jaarlijks wat op. Om toch goed verzekerd te blijven wordt de verzekering op deze wijze vormgegeven. Zo ben je nooit onderverzekerd.

Reageren via facebook