10.8 C
Medemblik
26 oktober 2020 19:32
Medemblik Actueel.

Zo maak je eenvoudig zelf een rugzakje of gymtas

MEDEMBLIK – Zelf een gymtas of rugzakje naaien is heel eenvoudig. Je hebt geen patroon nodig en je hoeft geen ster te zijn met naald en draad. Ideaal voor beginners dus! Met onderstaande stappenplan zet je de rugzak zo in elkaar, en met de juiste details ziet deze er ook nog eens professioneel uit.

 1. Dit heb je nodig
 • 0,5 stof voor de buitenkant
 • 0,5 m stof voor de voering
 • koord (ongeveer 4 meter)
 • garen in bijpassende kleur
 • stofschaar
 • spelden
 • veiligheidsspeld
 • naaimachine

Tip: Zet op je lijstje met benodigdheden eventueel ook naamlabels. Een label met de naam en een leuke illustratie maakt de tas makkelijk te herkennen voor je kind. En je hoeft niet met textielstiften in de weer. Er zijn labels die je eenvoudig in de stof kunt strijken en labels die je op een tas kunt naaien. Vind hier meer informatie en inspiratie om zelf naamlabels te maken.

 1. Kies de stof

Voor tassen kun je bijna elk soort stof gebruiken: katoen, denim, vynyl, enzovoorts. Restjes stof zijn ideaal om zelf een tasje of rugzakje voor je kind te maken. Of recycle oude kleding! Wat dacht je van een oude spijkerbroek of ander kledingstuk? Gebruik bijvoorbeeld een oude spijkerbroek voor de onderkant van de tas en katoen voor de bovenkant. Houd er rekening mee dat je voor dikkere en stuggere stof zoals denim meestal een speciale naald nodig hebt, omdat een gewone naald kan afbreken.

 Knip de stof

Snijd eerst de stukken stof die je nodig hebt om een ​​rugzakje te naaien:

 • Knip twee stukken van 37 x 45 cm voor de voering.
 • Knip twee stukken van 37 x 45 cm in de buitenkantstof.

Tip 1: Vergeet de naadtoeslag niet. Dit betekent dat je iets grotere stukken uitknipt. Deze extra stof gebruik je om de delen aan elkaar te stikken.

 1. Naai de voering aan buitenkantstof

Een voering is vooral handig als de stof voor de buitenkant niet zo dik is. Naai aan ieder stuk buitenkantstof een stuk voeringstof. Werk de zijkanten af met een zigzagsteek tegen rafelen.

 1. Maak de lusjes

Knip van je koord 2 stukjes af van ongeveer 5 centimeter. Vouw deze lusjes dubbel. Steek vervolgens de lusjes in de linker- en rechteronderhoek met de boogjes naar de binnenkant. De uiteinden van de lus zie je dus iets naar buiten steken. Speld de lusjes vast. 

 1. Speld de tas

Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Speld linker- en rechterzijkant, op ongeveer 1 centimeter vanaf de zijkant. Begin 6 cm vanaf de bovenkant met spelden. Speld ook de onderkant.

 1. Naai de zijkanten en de onderkant

Naai nu de zijkanten van de tas vast, langs het gespelde gedeelte, tot de 6 centimeter die je niet hebt afgespeld. En let op als je tijdens het stikken bij het koordje voor het lusje komt. Ga een paar keer voor- en achteruit over de lusjes heen, zodat je ze goed vaststikt. Stik ook de onderkant van de gymtas vast. Uiteraard stik je de bovenkant van de tas niet vast. 😉

 1. Keer de tas om

Keer de tas om.  Vouw de randjes van de zijkanten aan de bovenkant een halve centimeter naar binnen en stik dit met een enkele steek.

 1. Maak de koordtunnel

Vouw de bovenkant van de rugzak 3 centimeter naar binnen en speld dit rondom af. Eventueel kun je de stof naar binnen strijken, als je dit makkelijker vindt. Rafelt je stof? Werk de bovenkant van de stof eerst met een zigzagsteek af. Of vouw de stof een halve centimeter naar binnen en vervolgens 2,5 centimeter. Zodra je de koordtunnel hebt afgespeld, kun je deze rondom vaststikken.

 1. Maak de hengsels

Maak aan het eind van het koord een veiligheidsspeld vast om het koord door de tunnel te trekken. Om het eerste hengsel te maken, begin je onder bij een lusje en ga je door één kant van de tunnel heen. Begin bij de tunnelkant die het dichtst bij de lus zit. Je trekt het koord door de ene kant van de tunnel heen en gaat vervolgens naar de andere kant. Zo kom je weer uit bij het lusje. Knip het koord af en knoop het koord vast aan het lusje. Je hebt nu één hengsel van de rugzak. Voor het andere hengsel doe je hetzelfde. Bevestig nu nog even het naamlabel en klaar is je zelfgenaaide rugzak!

Bonustip: leer van anderen
Als je een echte beginner bent, is het wel zo makkelijk om te zien hoe iemand anders een rugzak in elkaar zet. Instructievideo’s zijn dus superhandig. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze praktische instructievideo voor het naaien van een rugzak.

Reageren via facebook