Een wereldwijd schoonmaakdagje in Andijk

ANDIJK – World Cleanup Day vandaag, en ook in Andijk werd er door diverse mensen gewapend met harken, prikkers en vuilniszakken afval wat niet in de natuur thuishoort opgeraapt. Zo ook Edith Hartog, zij ging ook aan de slag om Andijk weer een stukje schoner te maken. Tegen Medemblik Actueel vertelt zij haar verhaal van vandaag.

Schoonmaken en opruimen zijn niet mijn lievelingsbezigheden, wereldkampioen wegkijken ben ik wat dat betreft, helemaal als het de zooi van een ander betreft.

Maar voor de World Cleanup Day (of ook wel de Landelijke Opschoondag of Afvalchallenge) maak ik graag een uitzondering. In het voorjaar heb ik al eens ingehaakt op de Afvalchallenge, een kliko vol zwerfafval heb ik toen uit de bermen, de sloten, mijn eigen weide en zelfs mijn eigen tuin verzameld. Ik vond dat wel confronterend ja. En hoe langer je kijkt, hoe meer dingen je ziet liggen die daar niet horen.

Toen ik een paar weken geleden de aankondiging van de World Cleanup Day ergens op internet tegenkwam dacht ik dat het verstandig was om hier via mijn eigen privé en zakelijke kanalen op het internet een beetje ruchtbaarheid aan te geven.

Mijn nichtje Sofie wil me altijd wel helpen en samen hebben we een flink stuk van de Rikkert, een deel van het fietspad en een stuk Knokkel afgespeurd op rotzooi.

Veel plastic hebben we geraapt! Zakken en zakjes, landbouwplastic, dopjes, flesjes. Veel blikjes ook, glazen flessen zelfs. De bermen zijn hier pas geleden gemaaid en complete stukken piepschuim en zelfs borden zijn aan gort gemalen in de bermen terecht gekomen…

We hadden de hondjes mee, teutende en giebelende vort hebben we net zolang geruimd en geraapt tot we moe waren van het sjouwen. Toch al met al wel zo’n twee uurtjes speuren, bukken, uit het water vissen en oprapen.

Ik heb met mijn Facebookactie Andijkers opgeroepen om hun directe omgeving te ontdoen van zwerfvuil. Vanuit de andere hoek heeft ook de Dorpsraad hier aandacht aan besteed maar de bekendheid bij mensen die geen Facebook hebben blijft wat achter.

Voorbijgangers meldden wel dat ze de actie voorbij hadden zien komen overigens. Maar ik denk dat je hier best een leuk dorps gebeuren van kan maken. Dat kan in verenigingsverband of gewoon in je uppie, maar wel met een soort saamhorigheidsgevoel. En een prijs voor degene die de meeste kg’s heeft opgeraapt! Een mooie sculptuur van afval…

Ik ga hier eens over nadenken!

Reageren via facebook