Medemblik Actueel.

Frank achter zijn vleugel (Foto: Pascal van As)
Algemeen Fotoreportages

Frank en Nicole Groot: ‘Tijd voor een leven aan de andere kant van de bar’

MEDEMBLIK – Na bijna 50 jaar Twee Schouwtjes krijgt het historische pand aan de Oosterhaven een nieuwe horecabestemming. Voor Frank en Nicole Groot voelt het dubbel. Ze nemen afscheid van hun levenswerk. Tegelijkertijd begint er een nieuwe fase. Met tijd voor een sociaal leven aan de andere kant van de bar.

Frank Groot en zijn Nicole komen oorspronkelijk uit Purmerend. Frank wordt geboren in een horecagezin. Zijn vader en moeder runnen café-restaurant De Doele aan de Koemarkt. Het wakkert zijn liefde voor het horeca- en hotelwezen aan. En dat voor muziek. Want ook in het bedrijf van zijn ouders staat al een piano die zo nu en dan wordt bespeeld. Op zijn 10e gaat Frank op pianoles en later ook op zangles. Als jongeman speelt en zingt hij in de bands ‘Fuzzy Frank & The Flying Sauceres’ en ‘Ace of Clubs’. Een prachtige tijd.

Buitenland

Zoals de horeca en de muziek aan hem trekken, lonkt ook het buitenland. In 1981 vertrekt Frank naar Amerika voor de hotelketen waar hij voor werkt. Na 5 jaar volgen Australië en Dubai waar hij nieuwe hotelvestigingen helpt opzetten.

Na een half jaar Dubai houdt hij het voor gezien. Het is tijd voor meer vastigheid.

Frank: ‘Ik voelde me niet meer happy in zowel het land als bij het bedrijf. En ik miste Nederland.’

Liefde en leven

In juni 1987 keert hij terug. Het lot bepaalt; nog dezelfde dag ontmoet hij Nicole. Op dat moment heeft zij een kapsalon in Purmerend. Terwijl Frank en Nicole verliefd worden, zoekt hij naar een geschikte locatie voor een eigen restaurant. In de krant leest hij over de Twee Schouwtjes, toen in handen van Frans Fit. Dan gaat het snel. Al in november 1987 neemt hij de zaak over. Eerst huur, later zal hij de panden kopen. Nicole gaat met hem mee. Een nieuw leven begint.

Breder publiek

Het restaurant is al sinds 1968 gevestigd in het karakteristieke historische pand aan de Oosterhaven 27. Frank: ‘De authentieke uitstraling hebben we altijd behouden. Dat past bij het straatbeeld en verliest nooit aan waarde. Wel wijzigden we het aanbod op het menu. Van chique culinair restaurant gingen we over naar een brasserie. Net zo lekker, maar betaalbaar voor een breder publiek. Zo zetten wij bijvoorbeeld de Hollandse stamppotten op de kaart. Die ommezwaai bleek heel succesvol. Langzaam brachten we weer wat luxere gerechten; de gasten groeiden daarin mee. Ook gaven we het café beneden het restaurant een eigen identiteit. Onder naam De Kajuit trekt het een eigen publiek. Voor een drankje of een gerecht van de kleine kaart. Ook dat werd een succes.’

Achter de piano

De nieuwe start brengt ook de muziek terug in het leven van Frank. Al vanaf het begin speelt hij op de piano in het restaurant boven. ‘Dat was meteen zó leuk. Spelen en zingen en dan weer de keuken in. Die afwisseling hield me scherp. Het gaf een mooie interactie met de gasten. Soms speelde ik even kort, soms kwamen er verzoekjes en kwam ik een paar keer op de avond terug.’

Taakverdeling

Frank en Nicole krijgen een zoon en een dochter. Ze hanteren een goede taakverdeling voor de balans tussen werk en privé. Frank leidt het café-restaurant. Nicole zorgt voor de kinderen en springt bij in de bediening wanneer nodig. Ook regelt zij allerlei facilitaire zaken. Dat lukt prima vanuit het woonhuis dat naast het restaurant is gelegen. Een prachtige stek om te wonen en werken. Vooral ‘s-zomers.

Toeristisch hart

Nicole: ‘We leven hier in het toeristische hart van Medemblik. Zo leuk met al die boten en evenementen aan de haven en de binnenstad. Maar het ging wel knagen dat we daar nooit volledig onderdeel van kunnen uitmaken. Als de terrassen vollopen, gaan wij aan het werk. Gezellig met vrienden borrelen en tafelen is er maar weinig bij. Daar gaan we straks extra van genieten.’

Misfits

Na een zoektocht van enkele jaren vinden Frank en Nicole de geschikte overnamekandidaat. Per 1 mei dragen ze het café-restaurant over aan Vasco Zeilemaker en Frank Gorter. Zij gaan verder onder de naam Misfits! Naast het restaurant starten zij overdag een lunchroom waarin zij jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleidingsplaats bieden. Vanuit hun ervaring binnen de jeugdzorg weten zij hoe ze hen dat duwtje in de rug kunnen geven dat zij nodig hebben. Vergelijk het met wat Jamie Oliver doet met zijn restaurant Fifteen in Engeland.

Personeel

Een prachtig initiatief vinden ook Frank en Nicole. ‘We zijn ontzettend blij dat ze het zo enthousiast aanpakken. En dat het een horecabedrijf blijft. Ze bieden jongeren hoop en een toekomstvisie én nemen het bestaande personeel over. Ook dat doet me deugd. We hebben zo’n leuk team. Fijn dat ze blijven!’

Beroepsgeheim

Een beetje melancholisch voelt het wel voor Frank. 30 jaar is niet niks. ‘We hebben zo veel meegemaakt. Mooie dingen, minder mooie dingen. Ik heb liefdes zien ontstaan en opbloeien in ons restaurant. Van het prille begin tot aan de bruiloft die soms ook bij ons werd gevierd. Ook zag ik liefdes op de klippen lopen. Als horecaondernemer zie je soms meer dan de bedoeling is’, lacht Frank. Namen noemt hij niet, want in de horeca heb je beroepsgeheim. Dat is een ongeschreven wet.

Toerist in eigen stad

Het afscheid voelt dubbel, maar de goede zin overheerst. Voorlopig blijven ze nog in Medemblik. Er staan mooie initiatieven op stapel. Van begeleiding bij de opstart van een nieuw restaurant tot de presentatie van een jazzclub. Maar het belangrijkste is meer rust en ruimte voor spontane acties. Eerst eens genieten van Medemblik Nautiek en het Korenfestival. ‘Maar dan vanaf de andere kant’, voegt Nicole toe.

 Wij wensen hen een prachtige zomer toe, als toerist in eigen stad.

Reageren via facebook