Bouwvergunning aanvragen in de gemeente Medemblik 2000 euro duurder dan in Hoorn

MEDEMBLIK – Mensen die in de gemeente Medemblik een nieuwbouwwoning willen gaan bouwen moeten flink in de buidel tasten voor de broodnodige bouwvergunning. Voor een bouwsom van 170.000 euro zijn de kosten voor een omgevingsvergunning € 5.270,-, vergeleken met omgevingsvergunning in Hoorn, waar deze 3.213 euro kost een verschuil van ruim 2000 euro.

Wilt u uw woning verbouwen in de gemeente Medemblik dan betaald u voor een vergunning 370 euro, waarmee Medemblik in de middenmoot zit in West-Friesland. Hoorn is het duurst met ruim 600 euro gevolgd door Opmeer en Drechterland die ruim 500 euro vragen voor een vergunning. Spekkoper bent u als u in Stede Broec of Enkhuizen woont, daar betaalt u ‘maar’ 239 euro (Enkhuizen) en 240 euro (Stede Broec) .

Vrijblijvende aanwijzingen helpen niet

Veel gemeenten schuiven het vrijblijvende kostenmodel voor bouwleges van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al jaren terzijde. Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent, is het onmogelijk om na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden. Op elke vraag over een verhoging kan het antwoord zijn dat die ‘in lijn is met de gemaakte kosten’.

Vergunning in 5 jaar tijd landelijk 25% duurder door kostenstijging nieuwbouw en hogere tarieven

De bouwleges die een koper betaalt zijn niet alleen afhankelijk van het tarief dat de gemeente rekent maar ook van de bouwkosten van de woning. Doorgaans zijn de leges gebaseerd op een percentage van de bouwkosten. De afgelopen vijf jaar zijn zowel de gemiddelde legestarieven als de gemiddelde bouwkosten gestegen en zo krijgt de toekomstige huiseigenaar een dubbele verhoging gepresenteerd. Naast een stijging van het legestarief van ruim 6 procent in 5 jaar tijd zijn de bouwkosten in diezelfde periode ruim 17% gestegen. Gemiddelde betaalt een koper van een nieuwbouwwoning daardoor in 2020 bijna 25% procent meer voor dezelfde bouwvergunning dan in 2015. Bij de meeste belastingen (zoals de ozb of het eigenwoningforfait) daalt het tarief juist als de waarde van de woning stijgt.

Reageren via facebook