Ben je dol op sport, wil je graag een eigen ploeg coachen en wil je met jouw voetballers veel titels winnen? Dan is trainer worden zeker iets voor jou. Hier zijn een paar tips waar je rekening mee moet houden bij het coachen van een team.
Structuur is key
Elke trainer heeft wel een eigen manier over hoe hij of zij de taak van trainer invult. Toch is structuur een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden. Dit kunnen zowel praktische afspraken, als voetbalafspraken zijn. Of het nu gaat om de praktische kant van de training, of spelers die zichzelf meer willen specialiseren, het is belangrijk dat hier overleg over is tussen coach en spelers. Het is ook cruciaal om afspraken te maken over hoe jij en jouw spelers omgaan met de media en pers. Je wilt namelijk een positief imago uitstralen.
Individuele begeleiding
“Your team is only as strong as its weakest Link”. De wijze woorden van Mark Grey zijn nog altijd van cruciaal belang in de sportwereld. Als trainer wil je er alles aan doen om een zo sterk mogelijke club te leiden. Toch moet je niet alleen naar het geheel kijken. Ook een individuele aanpak is essentieel. Wil je de redenen ontdekken waarom jouw speler koos voor de club, wat hij of zij wil bereiken en hoe hij of zij zich verder wil ontwikkelen? Bespreek dit dan samen met jouw spelers. Iedere speler heeft specifieke capaciteiten, als je die kan samenbrengen met de sterktes van andere voetballers, dan kan je er zeker van zijn dat je een topteam in handen hebt. Het was ook mede dankzij deze individuele aanpak dat Stephan Kaaij en zijn FC Medemblik naar de derde klasse konden promoveren dit jaar.
Tekst loopt door onder de foto

Motiveren en stimuleren
De individuele begeleiding gaat ook hand in hand met het motiveren en stimuleren van de spelers. Het maakt niet uit of de speler nog maar een beginner is of een gevestigde waarde in het voetbal, het is altijd aangenaam om een schouderklopje te krijgen. Dit geeft de voetballer niet alleen nog meer zelfvertrouwen, maar de speler krijgt ook het gevoel dat hij of zij echt tot het team behoort en geapprecieerd wordt. Dit komt de teamspirit, de kwaliteit en de gedrevenheid steeds ten goede.
Vraag het maar aan Erik ten Hag, die in 2017 Ajax-trainer werd. Dankzij hem en het zeer getalenteerde team werd de club niet alleen landskampioen, maar wist hij ook de Johan Cruijff-schaal te winnen en deel te nemen aan de UEFA Europa League en Champions League . Door de bijzondere omstandigheden van het voetbalseizoen 2019/2020 was er geen kampioen voor de Eredivisie. Desondanks wist Ajax dit voetbalseizoen op een positieve manier af te sluiten en zijn ze al een van de favoriete ploegen die meedoen aan de groepsfase van de Champions League, aangezien ze nummer waren in de stand Eredivisie voor het seizoen 2019/2020.
Geef jouw verantwoordelijkheden uit handen
Als coach ben je natuurlijk verantwoordelijk voor jouw club. Je kan de spelers coachen, ontwikkelen en laten groeien. Samen met het bestuur en de captain van de ploeg, ben je meestal ook het gezicht van de club. Toch moet je ook een deel van jouw verantwoordelijkheden uit handen kunnen geven aan jouw spelers. Het is belangrijk om hen inspraak te geven in opmerkelijke beslissing omtrent speelstijl, tactiek en opstellingen. Misschien hebben zij wel een andere aanpak, maar dat kan ook positief uitpakken. Spelers kunnen veel leren van trainers en deze regel geldt ook zeker andersom.
Tekst loopt door onder de foto

Speel in op de intrinsieke motivatie
Als je met jouw voetbalploeg de hoogste rangen wil bereiken, dan is het enorm belangrijk om in te spelen op de intrinsieke motivatie van de spelers. Hierbij gaat het voornamelijk om het geven en krijgen van autonomie, het gevoel van competitie en het opbouwen van een sterke band.
Ga nu aan de slag als coach
Wil je graag voetbaltrainer worden? Hou dan de vijf bovenstaande kenmerken in het achterhoofd en neem eens een kijkje op de website van knvb.nl.
https://www.youtube.com/watch?v=Crs_tvVqq7c&t=100s