Zeearend Wervershoof is niet uniek, Noord-Holland lijkt nieuwe broedplaats te gaan worden

WERVERSHOOF – De Zeearend die maandagmiddag in de Koopmanspolder is gespot blijkt geen uniek verschijnsel te zijn in Noord-Holland. De grootste roofvogel van Europa lijkt Noord-Holland als nieuwe broedplaats te hebben uitgekozen, naast o.a. de IJsseldelta (Zwarte Meer), de Oostvaardersplassen en de Biesbosch.

De vogel waarvan het vrouwtje 90 centimeter hoog kan worden en een spanwijdte van 2.50 meter kan bereiken heeft zich begin 2000 definitief gevestigd in ons land, mede door de aangelegde waterbuffers en moerasgebieden kan de vogel volop prooi vinden, vooral ganzen en de pulletjes van de ganzen staan hoog op het menu van de Zeearend.

Ondertussen komen er nog steeds meldingen binnen van mensen die 1, 2 of zelfs 3 Zeearenden hebben gezien, maar daar zitten ook mensen tussen die waarschijnlijk de één na grootste roofvogel van Nederland hebben gezien, de Buizerd.  Of de Zeearend(en) hier in West-Friesland gebroed hebben is nog maar de vraag. Mocht dat wel zo zijn dan is de Zeearend dus een nieuwe roofvogel die West-Friesland aandoet.

Behalve de komst van de Zeearend is ook de terugkeer van de Bruine Kiekendief opvallend, leek de vogel eerst nog met uitsterven te worden bedreigd, nu ziet men ze regelmatig vliegen, vooral boven gebieden waar veel waadvogels vertoeven, zoals bij de waterberging bij Twisk.

Reageren via facebook