22.4 C
Medemblik
12 augustus 2020 08:59
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Kasteel Radboud vernieuwt exposities, kijken door middeleeuwse ogen

MEDEMBLIK – In Kasteel Radboud zijn vanaf deze zomer nieuwe exposities te bewonderen. In iedere expositieruimte van het kasteel zal een nieuw verhaal verteld worden.

Nieuw expositieplan
Het museum werkt met een nieuwe expositieplan. De expositieruimtes worden in drie delen verdeeld. De museumronde start met een blijvend onderdeel over de geschiedenis die aanleiding gaf tot de bouw van Kasteel Radboud. Op het Groot Hemelrijck, boven de Ridderzaal, is een tweejaarlijkse wisselende expositie met middeleeuws thema. Ieder half jaar wordt de expositie gewisseld op het Casteleins Hemelrijck, boven de speelzolder. Deze exposities hebben altijd betrekking op het kasteel of de omgeving en zijn niet gebonden aan een bepaalde tijdsperiode.

Ontdek waarom Kasteel Radboud is gebouwd
De permanente expositie in de Bottelrie Torre, de toren die de bezoeker vanuit de Ridderzaal instapt, vertelt over het rijk Frisia en over de graven van Holland. De bezoeker ontdekt hier hoe West-Friesland aan haar naam komt en waarom Graaf Floris V Kasteel Radboud in Medemblik liet bouwen rond 1288.

Door middeleeuwse ogen
Het eerste middeleeuwse thema van de expositie op het Groot Hemelrijck laat bezoekers ervaren welk beeld men in de middeleeuwen van de wereld had. Aan de hand van levensgrote bladzijdes uit een middeleeuws boek ontdekt de bezoeker hoeveel de middeleeuwer van de wereld wist. Dat is meer dan men zou denken! De expositie “Door middeleeuwse ogen” is te bekijken tot 1 april 2022.

Kracht van Kruiden
In deze tijdelijke expositie op het Casteleins Hemelrijck leert de bezoeker over kruiden door middel van het personage Lobrecht Aerntsdochter. Zij was de huismoeder van het Mariaconvent in Medemblik. Dit was een woongemeenschap voor vrouwen die zich toelegde op het verbouwen en verwerken van kruiden. Op het kasteelplein heeft Kasteel Radboud een kruidentuin aangelegd waar bezoekers de kruiden kunnen leren kennen. De expositie “Kracht van Kruiden” is te bezoeken tot 1 oktober 2020.

Aangepaste zomeropenstelling
Deze zomer is Kasteel Radboud te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. In verband met de huidige omstandigheden van covid-19 is het organisatorisch en bedrijfsmatig niet mogelijk om alle dagen in de week geopend te zijn. De beheerder blijft mogelijkheden onderzoeken om wel meer open te kunnen en zal waar mogelijk extra openingstijden inlassen.

Meer informatie over het Kasteel Radboud museum via kasteelradboud.nl

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?