2.2 C
Medemblik
16 januari 2021 12:15
Medemblik Actueel.

Rijtuig NCS bij aflevering door de fabriek

Museumstoomtram restaureert verder dankzij Prins Bernhard Cultuurfonds

MEDEMBLIK/HOORN – Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft € 30.000,- beschikbaar gesteld voor de restauratie van het eerste personenrijtuig, dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik inmiddels meer dan een halve eeuw geleden in zijn collectie opnam. 

Amerikaans uiterlijk

Rijtuig nummer 6 van de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij (NCS) werd in 1915 in Rotterdam gebouwd voor de Stoomtram van Nunspeet naar Zwolle en kwam na een ‘carrière’ bij diverse trambedrijven in het Hoornse museum terecht. Nadat het een aantal jaren reed in de uitvoering waarin het in ‘t Gooi reed dienst heeft gedaan, zal het nu weer in zijn oorspronkelijke uitvoering worden gerestaureerd in de werkplaats van het rijdende museum.

Met zijn balkons aan beide einden, geheel teakhouten afwerking en Amerikaanse uiterlijk behoort het tot een van de mooiste en meest opvallende personenrijtuigen die in ons land gereden hebben.

Extra stimulans

Het Prins Bernhard Fonds ondersteunde al vele restauratieprojecten bij de Museumstoomtram, maar verhoogde de oorspronkelijke bijdrage voor dit specifieke project vanuit het Appie Baantjerfonds deze week tot maar liefst € 30.000,-. Dit als extra stimulans om culturele projecten door te laten gaan in de voor musea zo moeilijke periode rond de Coronacrisis.

Wie in het pluche van de tweede klasse of op de houten banken in de derde klasse wil meereizen naar Medemblik kan dat weer doen vanaf 2021. Gepland is dat de restauratie dan wordt afgerond.

Reageren via facebook