17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 16:18
Medemblik Actueel.

Rotonde Overtoom in Medemblik gaat op de schop

Mindervalidenhelling en éénrichtingsverkeer voor nieuw parkeerterrein Medemblik

MEDEMBLIK – Medemblik gaat een groot buitendijks parkeerterrein realiseren waar de bezoekers van de stad Medemblik hun auto moeten parkeren als zij Medemblik bezoeken. Van daar uit kunnen zij dan o.a. lopend naar de Nieuwstraat of met het toeristentreintje naar musea elders in de gemeente Medemblik.

Om dit te realiseren is een aanpassing van de rotonde nodig en moet er worden onderzocht of de huidige opgang van de dijk geschikt kan worden gemaakt om de stroom van auto’s te kunnen verwerken.

Aanpassing rotonde

In overleg met de eigenaar van de rotonde bij de meelmolen, het Hoogheemraadschap, is er overeenstemming bereikt om deze aan te passen naar een doorgaande weg. Het Hoogheemraadschap had de rotonde al op de lijst van onderhoudswerkzaamheden gezet waarop de gemeente is aangehaakt en zijn de wensen van Medemblik meegenomen in het ontwerp. Het Hoogheemraadschap neemt het grootste deel van de voor haar rekening. De werkzaamheden moeten medio september/oktober 2020 plaatsvinden.

Dijkpad krijgt opwaardering naar éénrichtingsweg

De gemeente Medemblik heeft een opwaardering van het dijkpad laten onderzoeken, het doel van het onderzoek was of het Dijkpad geschikt is van pad naar éénrichtingsweg en of de verkeersveiligheid acceptabel is. Vanuit een basisontwerp zijn twee varianten gemaakt en beoordeeld.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Variant 1 gaat uit van een extra aansluiting van het dijkpad op de toekomstige kruising.
Variant twee gaat uit van een aparte aansluiting van het dijkpad op de Overtoom.

Voor de gemeente zijn beide opties acceptabel al krijgt variant 2 een voorkeur boven variant 1. Bij variant 1 krijgt de N240 een dubbele aansluiting wat kan leiden tot onduidelijkheid en twijfelgedrag bij weggebruikers en wat dan weer onveilige verkeerssituaties kan opleveren.

Bij variant 2 is de verkeerssituatie helder, duidelijk en beter zichtbaar waardoor het veiliger is dan variant 1. De gemeente neemt variant 2 dan ook mee in haar uitvraag naar verschillende landschapsarchitecten voor het buitendijks parkeerterrein. Nadeel is dat variant 2 ca. 80.000 euro meer kost dan variant 1.

Mindervalidenhelling

De gemeente heeft ook overlegd met het Hoogheemraadschap en de Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik over het ontwerp van de mindervalidenhelling en trap bij het station. Beiden juichen dit toe zodat voor dit plan al de diverse vergunningen zijn aangevraagd. Zodra deze binnen zijn en er geen bezwaar wordt gemaakt zal de helling worden aangelegd.

Voor het parkeerterrein zelf zijn landbouwarchitecten nu in opdracht van de gemeente bezig om diverse ontwerpen te maken, om dit te begeleiden is een adviesbureau ingehuurd die dit op zich gaat nemen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?