Windpark Wieringermeer draait enkel voor Microsoft en Google, en u betaalt daar aan mee

WIERINGERWERF – Van tientallen kilometers afstand zijn ze al zichtbaar, de torenhoge windturbines in de Wieringermeer met als absolute blikvanger ‘De Ambtenaar’ vlakbij Medemblik. Het windpark zou haar energie gaan leveren aan de inwoners van Hollands Kroon, maar hoe ander liep het sinds de komst van de twee datacentra van Microsoft en Google.

In het NRC van afgelopen vrijdag een artikel waar wordt ingegaan over de impact van de datacentra en kassen naar de Wieringermeer waar voorheen het graan, de piepers en de suikerbieten weelderig groeiden. Het verhaal van Han Lammers, boer in de Wieringermeer die als hij het zou moeten doen niet meer kan uitleggen aan zijn opa hoe erg de Wieringermeer is veranderd.  De verdwenen akkers, de lege luchten, de vergezichten, niets meer van dat toen opa Lammers de pachtboerderij aan het Wagenpad vlak na de Tweede Wereldoorlog betrok. Nu staan er eindeloze rijen kassen waar enorme hoeveelheden tomaten en paprika worden geteeld onder de 24 uur per dag brandende oranje gloed die vanaf de speciale lampen komen.

En dan het zo met veel bravoure aangekondigde windpark waar de inwoners van Hollands Kroon financieel van zouden profiteren.  Het tegenovergestelde gebeurde, blijkt uit onderzoek van NRC. De Wieringermeerpolder is, aangejaagd door de lokale VVD-wethouder, verbouwd tot een rommelig, industrieel productielandschap. De voordelen belanden bij Amerikaanse computergiganten, speculerende boerenmiljonairs en een Zweeds energiebedrijf. De nadelen komen terecht bij omwonenden als de familie Lammers, die achter het net viste, en bij onwetende Nederlandse stroomconsumenten, die betalen voor het groene imago van de stroomslurpers in de polder.

Wethouder Meskers naar Seattle om Microsoft over de streep te trekken

Het verhaal in het NRC gaat verder over hoe wethouder Theo Meskers samen met Anton Hiemstra, eigenaar van o.a. Agriport en veel grond in de Wieringermeer, een VVD-gedeputeerde en twee afgevaardigden van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en het ministerie van Economische Zaken naar het hoofdkantoor van Microsoft afreisden om de weg vrij te maken voor de komst van het enorme datacomplex van het Amerikaanse bedrijf op Agriport. De rest laat zich raden, Microsoft koopt 36 hectare grond en bouwt er een enorm datacenter die als Clout voor Afrika en het Midden-Oosten zal gaan dienen.

Ondertussen verkoopt Hiemstra meer en meer grond aan kassentelers en koopt meer en meer boeren uit om hun grond over te nemen, zelf blijft Hiemstra nog in de aardappelhandel aanwezig en vallen op door de enorme groene loodsen op Agriport.

Hiemstra bouwde Agriport uit tot een enorm complex met een eigen stroomvoorziening waar 40 centrales hun energie aanleveren maar waar ook een overschot aan energie bleek te zijn, tot dat een stagiair bedacht dat een datacenter een prima oplossing zou zijn, de duizenden servers hebben veel energie nodig, veel energie. Als Microsoft het maximale aan energie zou aanspreken heeft het 2,2 terrawattuur per jaar nodig, dat is 2% van wat heel Nederland aan stroomgebruikt. Microsoft roept dan ook om het hardst dat zij haar energie vanuit het Windpark in de Wieringermeer haalt, maar Hiemstra zegt tegen het NRC dat het pure pr. is, ‘iedereen haalt zijn stroom van het net, voor dezelfde prijs.’

Lees het verhaal verder bij het NRC over ‘gebroken beloftes en hoe de Wieringermeer dichtslibde met windturbines en datacentra.’

Reageren via facebook