3.9 C
Medemblik
22 januari 2021 06:28
Medemblik Actueel.

Westfriesland straks het windpark van Nederland.

Westfriesland straks 1 groot windmolenpark, in elke tuin een windmolen

MEDEMBLIK – De provincie Noord-Holland moet binnen 10 jaar veel meer schone energie opwekken dan eerst was gedacht, en om dit te bereiken worden alle oude regels over bescherming van natuur, dorpsgezichten resoluut bij het oud papier gegooid.

Honderden windmolens erbij in Westfriesland

Het doemscenario van Hollands Kroon waar in de Wieringermeer honderd windmolens het gehele landschap voor altijd heeft veranderd gaat mogelijk ook waarheid worden in Westfriesland, alleen dan zal het aantal windmolens een veelvoud worden dan wat er nu in de Wieringermeer is geplaatst.  Zo wordt de grens van 600 meter tussen een windmolen en een woning losgelaten en zullen beschermde dorpsgezichten als bij Twisk niet langer heilig zijn, schrijft het NHD.

Volgens de krant is geen plek in Westfriesland meer veilig voor de dadendrang van de provincie. De open ruimten tussen Medemblik-Abbekerk en Hauwert zullen dan worden volgebouwd met windmolen, maar ook Het Grootslag tussen Andijk/Wervershoof en Drechterland/Stede Broec zal een zee van windmolens gaan worden.  Dat de provincie weinig moeite heeft met het negeren van regels blijkt wel uit het feit dat de voormalige gemeente Wieringermeer van de provincie toestemming kreeg om toen de grootste windmolen van Nederland vlakbij Medemblik te bouwen terwijl Medemblik een beschermd stadsgezicht is, dat de molen zo hoog kon worden, en zelfs nog hoger kan worden, komt weer omdat de voormalige gemeente Wieringerwerf is vergeten in de vergunning een maximale hoogte aan te geven aan ‘de Ambtenaar’.

Ook Enkhuizen kan haar borst nat maken, daar is het gebied rondom de Gependam in de picture, ondanks dat dat gebied een stiltegebied is voor vogels.

Enorme zonneweides

Maar ook kijkt de provincie naar zonneweides, bij berkhout op het terrein waar eerst het geflopte Distriport zou komen komt een een zonnepark van tenminste 65 Ha. De LTO heeft al furieus hierop gereageerd en noemt het schandalig dat kostbare akkergrond gaat worden gebruikt om zonnepanelen te plaatsen.

Noord-Hollandse Energie Regio

De Noord-Hollandse Energie Regio heeft de opdracht van de provincie gekregen om te gaan kijken hoe West-Friesland binnen 10 jaar vijf keer zoveel windenergie kan opwekken dan dat nu het geval is. Uit een eerste berekening spreekt men dan over 130 tot 175 windturbines van de grote die nu langs de Westfrisiaweg ter hoogte van de Jumbo in Zwaagdijk-Oost staan. Deze windturbines hebben een tiphoogte van 135 meter.

Binnen de Provinciale Staten is er nog veel verdeling over de eerste plannen, maar begin februari zullen de knopen worden doorgehakt over de koersverandering. Eric Smaling van de Provinciale SP fractie zegt tegen het NHD: ,Dit komt op mij over als een klimaat-elite die ’even’ een spoorboekje maakt. Alleen al zo’n kaart met de potentiële gebieden, dat is in mijn ogen een flater. Mensen kijken meteen naar hun eigen dorp en gaan steigeren.” De SP wil dat er eerst wordt geprobeerd een groter draagvlak bij de regio’s te krijgen, voordat er knopen worden doorgehakt. Dit is een enorm ingrijpende verandering in de leefomgeving”

 

 

 

Reageren via facebook