CDA Medemblik zet vraagtekens bij aanplant Meidoorn langs de Markerwaardweg

MEDEMBLIK – De provincie Noord-Holland is 3 weken geleden begonnen met het herplanten van bomen en struiken langs de Markerwaardweg, alleen is er veel kritiek op sommige struiken die de provincie laat platen. En dan specifiek de Meidoorn. Het CDA is niet blij dat deze struik langs de Markerwaardweg wordt geplaatst.

Els van den Bosch(CDA)

Els van den Bosch (CDA) zegt tegen Medemblik Actueel: ‘ In 2017 zijn er ca. 1600 iepen lang de Markerwaardweg tussen Zwaagdijk-Oost en Medemblik gekapt. Dit bleek nodig omdat de bomen niet goed geworteld waren en daarmee een gevaar vormden voor de verkeersveiligheid. Er wordt gestart met de herplant van 200 bomen en meer dan 1300 heesters en struiken, waaronder de Meidoorn. De Meidoorn is vatbaar voor bacterievuur. Bacterievuur is vooral een gevaar voor fruittelers omdat de ziekte gemakkelijk overslaat van de Meidoorn naar fruitbomen.

Vragen:

  1. Is ons college betrokken bij de wijze waarop de herplant wordt ingevuld?
  2. Is het college het met ons eens dat de keuze voor Meidoorn onverstandig en onwenselijk is omdat dit rampzalige gevolgen kan hebben voor fruittelers?
  3. Wil ons college de toezegging doen om deze kwestie onder de aandacht te brengen van de Provincie die eigenaar is van deze weg en hiermee invloed uitoefenen om geen Meidoorns te planten maar samen met belangenorganisaties (NFO, LTO) op zoek te gaan naar een alternatief?

 

Reageren via facebook