Netcapaciteit onvoldoende?! Wat nu?

Het is je vast niet ontgaan, de laatste tijd duiken er steeds vaker berichten op over de schaarste aan netcapaciteit. Vooral in het noorden, oosten, en zuiden van het land kampen netbeheerders met gebrek aan capaciteit. Dit betekent dat niet elke zonne-stroominstallatie terug kan leveren aan het net, omdat er simpelweg geen capaciteit voor is. Voor ondernemers met groene, duurzame voornemens kan dit de plannen in de weg zitten. Maar moet je meteen bij de pakken neerzitten? Het antwoord is nee en dit is waarom!

Het tekort

Sinds januari 2019 duiken er berichten op in het nieuws over het gebrek aan netcapaciteit bij de verschillende netbeheerders. In de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, en Limburg kampt netbeheerder Enexis met schaarste voor teruglevering. (Gedetailleerde Enexis kaarten: Noord-Nederland & Zuid-Nederland) Voor de provincies Friesland, Flevoland, Gelderland, en Noord- en Zuid-Holland is Liander de netbeheerder en vind je hier gedetailleerde kaarten over de schaarste: Net-gebieden Liander. Dit betekent dat terug leveren aan het net niet overal meer kan, wat in beginsel nare gevolgen kan hebben voor eigenaren van zonnestroominstallaties die niet gecontroleerd hebben of dit ook voor hen het geval is. Het kan namelijk niet positief uitpakken voor de geplande businesscase en het rendement van de installatie.

Maar wees gerust!

Door de situatie met schaarste zal een netbeheerder eerst moeten controleren of er genoeg capaciteit is op de betreffende locatie van de potentiele installatie. Deze ‘netchecks’ bieden voor- en nadelen: Het nadeel is dat een netcheck drie maanden voor de ingebruikneming van de panelen ingeleverd moet zijn wat een extra horde is die de realisatie ingewikkelder maakt. Het voordeel van de check is de zekerheid die het uitsluitsel biedt over de inkomsten uit terugleveren. Je hebt dus in ieder geval zekerheid! De netbeheerder stelt namelijk een transportovereenkomst op wat gebeurt op basis van het installatiedocument waarin de grootte en opwekkingsvermogen van de zonnestroom-installatie staan vermeld. Zodra de zonnestroom-installatie is goedgekeurd qua aansluiting en ruimte op het net geeft de netbeheerder een groen EAN-code, die weer nodig is voor de SDE+ subsidie.

De transportovereenkomst die verstrekt wordt kan drie verschillende vormen aannemen:

  • Je krijgt ruimte om de gehele teruglever capaciteit van je beoogde installatie te benutten.
  • Je krijgt gedeeltelijk de mogelijkheid om terug te leveren.
  • Geen teruglevering mogelijk.

Situatie 1 is natuurlijk optimaal omdat hier het hoogste rendement over de installatie te halen is, en kan er meteen gestart worden met de bouw. Voor situatie 2 en 3 moeten de plannen herzien worden en de zonnestroominstallatie baseren op het terugleveren met de beperking ingecalculeerd. Voor situaties zonder mogelijkheid tot terugleveren is het dekken van het eigen verbruik de beste optie. Zo bewaak jij je investering zonder onnodig rendement mis te lopen!

Hoewel de schaarste aan netcapaciteit vervelend kan zijn voor de ondernemers die hun bedrijf in willen zetten in de transitie naar duurzame energie, zitten Enexis en Liander niet stil en wordt er continue geïnvesteerd aan het vergroten van de capaciteit, wat er gelukkig voor zorgt dat het Nederlandse energie netwerk niet op slot zit. Daarnaast weet je waar je aan toe bent en kan je je plannen aanpassen op de transportovereenkomst. Wij denken uiteraard met je mee!

Ben je benieuwd wat een zonnestroom-installatie voor jou kan betekenen en dat alles van de netcheck tot de subsidie en de realisatie goed geregeld wordt? Vraag dan bij Zonnestroom Nederland een vrijblijvend adviesrapport-op-maat aan!

Reageren via facebook