15.2 C
Medemblik
21 oktober 2020 18:44
Medemblik Actueel.

Landelijke sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPELOp zaterdag 29 februari 2020 zet Volkssterrenwacht Orion  voor publiek- zowel jeugd als volwassenen – wagenwijd open. Iedereen is van harte welkom tijdens deze 44ste landelijke sterrenkijkdagen. Volkssterrenwacht Orion is open van 19.00 – 22.00  uur.

Bezoekers kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde.  Het publiek kan door  giga-grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren en bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien. Er kan ook met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?

Op het dakterras van Orion staat ook en aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Presentaties

In het planetarium  worden er via  een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven, die op een bolvormig scherm worden geprojecteerd,  over het heelal en de ruimtevaart. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. En er kan ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel. In de expositieruimte is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten en mineralen,).

Voor de jeugd zijn er leuke doe-dingen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt op een speelse, laagdrempelige wijze uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme; er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje door het heelal maken via het grote touchscreen behoort ook tot de mogelijkheden.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. De toegang voor de sterrenwacht is gratis; er hoeft ook niet van tevoren te worden aangemeld.
Voor info kunnen belangstellenden terecht bij het secretariaat van Volkssterrenwacht Orion 06-48850445 en op www.volkssterrenwachtorion.nl. De locatie van Volkssterrenwacht Orion is het Streekbos Paviljoen (eerste verdieping) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel

In het kader van deze landelijke sterrenkijkdagen, zijn sterrenwachten elders in het land ook open voor publiek ( zie www.knvws.nl ).

Reageren via facebook