12.5 C
Medemblik
4 augustus 2020 03:19
Medemblik Actueel.

‘Groene huizen’ zijn onbetaalbaar voor de ‘gewone’ man

MEDEMBLIK – Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwbouwhuizen vrijwel energieneutraal zijn en moet ook het bouwproces duurzaam zijn, alleen waar men geen rekening mee houdt is dat een energieneutrale woning tussen de 20 en 25.000 euro duurder is dan een niet energieneutrale woning.

Nieuwbouwwoningen in rap tempo duurder en duurder

Nieuwbouwwoningen worden in rap tempo duurder. Om de prijzen niet nóg verder op te drijven is er werk aan de winkel voor alle disciplines in en rond de bouw. Het roer moet om. Gemeenten moeten terughoudender worden met het opstapelen van dure eisen bovenop het Bouwbesluit. Daarnaast hebben woningbouwers als opgave meer te standaardiseren om zo de kosten van hun nieuwbouwwoningen omlaag te brengen.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwste Thermometer Koopwoningen. Deze halfjaarlijkse rapportage laat zien dat er in de eerste zes maanden van 2019 ruim 4% minder nieuwe woningen zijn verkocht in vergelijking met een jaar geleden.

In totaal verkochten de ontwikkelaars en woningbouwers 16.117 nieuwbouwwoningen. Opvallend is dat vooral de verkoop van eengezinswoningen sterk achterblijft bij wat er nodig is. Juist dit deel in de markt zucht onder het gebrek aan geschikte bouwlocaties en bestemmingsplannen, vooral als gevolg van de ruimtelijke insnoering waar veel bouwprojecten steeds meer mee te maken krijgen.

Aardgasloos bouwen kostbaar

De gemiddelde kostprijs bij een nieuwe aardgasloze nieuwbouwwoning ligt gemiddeld 20 tot 25.000 euro hoger, maar ook zijn de ontwikkelingskosten van een aardgasloze woning een stuk duurder. Een mogelijke oplossing zijn prefab-woningen. Woningen die bijna kant en klaar in een fabriekshal worden gebouwd en op locatie worden afgebouwd. Daarbij zijn vooral appartementen voor jongeren en ouderen een goed voorbeeld, deze worden op de buitenmuren na kant en klaar naar de plek gebracht waarna de laatste werkzaamheden de woningen gereed maken voor bewoning.  Een ander voordeel is dat prefab-woningen een stuk goedkoper te maken zijn wat weer de betaalbaarheid ten goede komt.

Schepenwijk II

In Medemblik zal de nieuwe woonwijk Schepenwijk II waar 200 woningen een plaats gaan vinden geheel gasloos worden gebouwd, ook de sociale huurwoningen krijgen geen gasaansluiting meer. Voor de koopwoningen is nog geen verkoopprijs bekend maar reken er maar op dat die vanaf 250.000 euro zullen zijn en dan sterk oplopend naar 400.000 euro of meer waardoor een energieneutrale koopwoning steeds meer het domein gaat worden van huishoudens die minimaal 2x modaal verdienen en de krapte op de (koop)woningmarkt enkel verder zal toenemen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?