17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 16:58
Medemblik Actueel.

Foto: Nibbix Media
Foto: Nibbix Media

GroenLinks en Gemeentebelangen willen vuurwerkvrije zones rondom monumentale gebouwen

MEDEMBLIK – Met de verschrikkelijke brand die de monumentale meelmolen Ceres in Bovenkarspel verwoestte willen GroenLinks en GemeenteBelangen dat niet alleen in Medemblik maar in heel Westfriesland een vuurwerkvrije zone wordt ingesteld rondom monumentale gebouwen.

Westfriesland heeft veel monumentale gebouwen zoals kerken, stopboerderijen, gemeentehuizen die van groot cultuurhistorisch en landschappelijke waarde vertegenwoordigen en daardoor belangrijk zijn voor de identiteit van de ‘Westfries’.  Maar ook voor de geschiedenis van Westfriesland zijn deze gebouwen van groot belang en ook het toerisme en recreatie mag niet uit het oog worden verloren.

De oorzaak van de brand in de molen Ceres is nog niet duidelijk, maar dat vuurwerk de oorzaak is mag wel bijna voor zekerheid worden aangenomen omdat in de directe nabijheid van de molen vuurwerk is gevonden.

Om tot een verbod te komen willen beide partijen dat het college gaat onderzoeken of het juridisch en technisch mogelijk is om rondom deze monumentale gebouwen vuurwerkvrije zones in te stellen en welke procedures daarbij moeten worden doorlopen om dit te verwezenlijken.

Mocht het juridisch niet mogelijk zijn dan willen beide partijen dat het college tijden Oudejaarsavond er alles aan gaat doen om deze gebouwen te beschermen. Ook willen beide partijen dat het college dit met de overige 6 Westfriese gemeenten gaat bespreken, bijvoorbeeld door dit in Het Pact van Westfriesland mee te nemen.

Op dit moment zijn de gemeenten waar een CDA of VVD-burgemeester aan het roer staat in de meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod, daar waar de regeringspartijen van het CDA en VVD tegen een landelijk verbod zijn omdat dit in hun ogen niet te handhaven valt.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?