Geldautomaten ’s nachts buiten werking

MEDEMBLIK – Om de stijgende aantal plofkraken het hoofd te bieden hebben de gezamenlijke banken besloten om per afgelopen nacht alle geldautomaten ’s nachts buiten werking te stellen.

Tussen 23:00 en 07:00 uur staan de geldautomaten uit maar worden niet leeggehaald. Het is voor een plofkraker veel moeilijker om een geldautomaat die uitstaat te kraken.  Plofkrakers gebruiken de geldlade als luik om de explosieven naar binnen te schuiven om zo de geldautomaat op te blazen.

Ook het storten van geld is dus in de nachtelijke uren niet meer mogelijk, dit is met ingang van vandaag enkel nog overdag mogelijk tussen 07:00 en 23:00 uur.  De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie dat hooguit 2% van alle geldopnames in deze uren plaatsvind maar ook dat geldautomaten die nu nog op locaties staan waar het risico voor omwonenden te hoog is gaan worden verplaatst naar veiligere locaties.

NVB-voorzitter Chris Buijink reageert in een reactie door te stellen dat plofkraken de samenleving ondermijnen. ,,We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit,” zegt Buijink tegen het AD.

[signoff]

Reageren via facebook