Medemblik Actueel.

Archieffoto
Bijeenkomsten

Dodenherdenking stad Medemblik

MEDEMBLIK – Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners van Medemblik uit voor de Dodenherdenking op donderdag 4 mei. Er is om 19.00 uur een bijeenkomst in Kasteel Radboud met aansluitend om 19.30 uur een Stille Tocht naar het Oorlogsmonument op de Breedstraat (hoek Nieuwstraat). Daar zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn, waarna er voor iedereen gelegenheid is om bloemen bij het monument te leggen.

De herdenking begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in Kasteel Radboud, waar onder andere door wethouder Joset Fit gesproken wordt over het thema ‘Geef vrijheid door’. Daarnaast vertelt Medemblikker Martin Schuitemaker het persoonlijke verhaal van zijn vader, over het concentratiekamp Buchenwald. Ook zullen leerlingen van verschillende scholen uit Medemblik een gedicht voordragen.

Stille tocht

Om 19.30 uur start de Stille Tocht naar het Oorlogsmonument. De route gaat vanaf Kasteel Radboud via Oudevaartsgat, Pekelharinghaven, Hoogesteeg en Nieuwstraat naar het Oorlogsmonument op de kop van de Breedstraat. De elektrische bus van CityTours Medemblik rijdt met de Stille Tocht mee. Na afloop van de herdenking rijdt CityTours terug naar Kasteel Radboud.

Exact om 20.00 uur volgt er bij het Oorlogsmonument twee minuten stilte, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen en mogen zijn. Daarna is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen bij het Oorlogsmonument. Scouting Titus Brandsma assisteert bij de kranslegging door de Gemeente Medemblik. Harmonie Crescendo begeleidt de ceremonie en De Eere Formatie Binnenlandse Strijdkrachten van Collection 39-45 houdt een erewacht.

Douwe Bob

Wethouder Joset Fit zal de herdenking afsluiten met een slotwoord en vervolgens het publiek naar huis laten gaan onder de klanken van Douwe Bob’s ‘Pass it on’ en ‘Fine Line’. De singer-songwriter treedt dit jaar  live op tijdens de dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Douwe Bob vindt het een grote eer. “Het doet me veel dat ik ben gevraagd vanwege de inhoud van mijn nummers. Om het heden te begrijpen, moet je het verleden kennen. Het is, misschien nu wel meer dan ooit, erg belangrijk dat we niet vergeten wat er is gebeurd, zodat deze geschiedenis zich nooit meer herhaalt.”

Bloemstuk

Eerder op de dag zal er namens de Gemeente Medemblik een bloemstuk worden gelegd bij het nieuwe Monument Landswerf. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen personeelsleden uit het verzet en de joodse slachtoffers van het psychiatrische ziekenhuis. Monument Landswerf behoorde dit jaar tot de vijf oorlogsmonumenten die genomineerd waren door de Provincie Noord-Holland voor de prijs ‘Compliment voor een oorlogsmonument’.

Halfstok

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt jong en oud uit om samen te herdenken op 4 mei. Het comité vraagt alle inwoners van Medemblik om de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.

Reageren via facebook