3 C
Medemblik
26 januari 2021 20:38
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Half jaar naar het buitenland? Zo laat jij je woning achter

Door de opkomst van internet en mobiele data zijn we als samenleving steeds mobieler geworden. Zo zijn er digitale nomaden die met een laptop of tablet de hele wereld rondreizen, en hun kantoor gewoon meenemen in een rugzak. Een thuisbasis blijft van belang, toch zijn er steeds meer mensen die voor langere tijd naar het buitenland gaan. Een reden om deze stap niet te maken is voor velen het onbeheerd achterlaten van de woning. Je kunt de buren vragen om een oogje in het zeil te houden maar dat is toch niet ideaal. Net zoals internet ons meer mogelijkheden biedt om te reizen, kunnen we ook gebruik maken van moderne technologie om ons huis in de gaten te (laten) houden. Denk aan een draadloze IP camera, een alarmsysteem of lichten die zichzelf regelen binnen een smart home. Hoe je met een gerust hart voor een half jaar (of langer) naar het buitenland kunt gaan lees je op deze pagina.

Een smart home heeft jou niet nodig

Wanneer je nog niet eerder hebt onderzocht hoeveel smart home toepassingen er op de markt zijn, heb je waarschijnlijk geen besef van de manieren waarop een smart home zichzelf wel kan redden. Er zijn zoveel gadgets die taken van je overnemen dat een slimme woning gewoon zijn ding doet terwijl je thuis bent, van huis bent of zelfs een lange reis maakt. Op het moment dat jij thuis komt gaan de lampen aan, wanneer je de deur achter je sluit gaat de thermostaat automatisch lager. Een smart home zal nog nét niet de hypotheek aflossen of de huur betalen, hoewel je dat uiteraard ook kunt automatiseren.

Meer zicht met een draadloze IP camera

Voordat we tips geven om jouw woning slimmer te maken zullen we eerst uitleggen hoe je de woning in de gaten kunt houden tijdens een langdurige afwezigheid. Hoe autonoom jouw woning ook kan functioneren, je wilt toch een oogje in het zeil houden. Al was het alleen maar om de begonia’s te zien groeien in de tuin terwijl jij de wereld rondreist. Door een IP camera met wifi te installeren houd je overal ter wereld zicht op de woning van binnen en/of buiten. IP staat voor Internet Protocol, een draadloze IP camera stuurt een adres uit die je via internet kunt benaderen. Dit is mogelijk met een app op je smartphone of tablet, of via de browser van een PC of laptop. Dit werkt uiteraard op basis van een veilige verbinding zodat niet iedereen zomaar kan zien wat er zich voor het oog van de camera afspeelt. Let er bij aankoop van een IP camera met wifi goed op of de camera te koppelen is aan een smart home systeem. Dan kun je namelijk nog veel meer doen dan alleen jouw woning in de gaten houden.

Slimme gadgets voor thuis

Hier zijn vijf slimme gadgets voor jouw woning waarmee je vol vertrouwen op reis kunt gaan:

1. Bridge

Dit apparaat slaat de brug tussen slimme apparaten en zorgt ervoor dat je deze apparatuur in huis centraal kunt bedienen. De bridge wordt aangesloten op de centrale router en kan draadloos verbinding maken met andere toestellen die werken op basis van hetzelfde protocol. Dit kunnen producten van andere merken zijn mits ze ondersteuning bieden voor dit protocol.

2. Alarmsysteem

Naast een draadloze IP camera is een alarmsysteem uiteraard ook een heel verstandige investering wanneer je voor langere tijd de woning zal achterlaten. Detectie van onraad kan via beelden van een camera, geluid via een microfoon, beweging met een motion sensor of met een inbraak trigger op deuren en ramen. Met een slim alarmsysteem kun je lokaal een hoorbaar en zichtbaar alarm laten luiden, of stuur notificaties door naar jezelf, de buren of een beveiligingsdienst.

3. Verlichting

Lampen met afstandsbediening zijn handig, verlichting met meerdere kleuren zien er aantrekkelijk uit, daarnaast kun je met licht de woning veiliger maken. Koppel slimme verlichting aan een bewegingsmelder. Dat is handig wanneer je thuis komt, maar ook als er iemand plotseling voor het raam staat. Een timer is ook mogelijk, maar die zijn eigenlijk te berekenbaar. Met detectoren kun je meer kanten op.

4. Thermostaat

Dit is ook zo’n product waar je profijt van zult hebben wanneer je thuis bent en wanneer je gaat reizen. Set and forget, een zelflerende thermostaat leert het gedrag kennen van de bewoners en de activiteit in huis. Wanneer je de woning verlaat zal de thermostaat dankzij geofencing weten dat de temperatuur omlaag mag, vervolgens wordt de optimale temperatuur voor de woning bepaald met een minimum verbruik aan energie.

5. Sloten

Ook slimme sloten mogen niet ontbreken op het boodschappenlijst, Een deur zonder slot zal menig inbreker verbaasd doen staan. Deze sloten kunnen geopend en gesloten worden met een chip, een smartphone of een numerieke code. Dat is heel veilig, daarnaast zal de deur automatisch op slot gaan wanneer je de woning verlaat. Je zult nooit meer vergeten om de deur op slot te doen.

Laat jouw woning veilig achter door zoveel mogelijk slimme toepassingen te installeren, en houd een oogje in het zeil met een IP camera en een mobiele app.

[signoff]

Reageren via facebook