Medemblik Actueel.

De lading bananen waarin 1800kg cocaïne was verstopt.
Rechtbank

Medemblikker cocaïne-bananen zaak krijgt vervolg met hoger beroep drugsbaas

MEDEMBLIK – Op 9 december 2016 was Medemblik even breaking news in Nederland vanwege de vondst van 1800 kg cocaïne in een lading bananen die waren afgeleverd in een leegstaand fabriekspand in Medemblik, de cocaïne had een straatwaarde van 55 miljoen euro.

Veel politie waaronder het arrestatieteam van de marechaussee en een politiehelikopter waren ter plaatse toen zij op die bewuste 9 december ’s avonds het leegstaande pand binnenvielen en daar behalve de lading bananen ook de drugscriminelen aantroffen.

Lees ook: Medemblik bedrijf betrokken bij invoer 1800 kilo cocaïne

Op 5 februari 2018 ging de rechtszaak tegen de 9 verdachten van start, door wisseling van advocaat viel 1 verdachte af omdat zijn advocaat zich eerst nog moest inlezen in het dossier van zijn cliënt en dus ging de zaak van start tegen de 8 overgebleven verdachten.

Van de overige 8 worden er 2 aangewezen als ‘bazen’ van partij cocaïne, de 32-jarige Engelsman H. uit Liverpool en de 37-jarige T. eveneens uit Liverpool. De twee overige mannen uit Engeland, S. en S, beiden ook uit Liverpool waren toen al in Medemblik samen met twee in Rotterdam wonende Turken G. en A. die de partij bananen naar een groothandel in Rotterdam moesten brengen.

Één van de twee Nederlanders fungeerde als transporteur terwijl de tweede Nederlandse verdachte zich met het prepareren van de auto(s) bezighield.

De Colombiaan C. (34) uit Medellín was volgens de Officier van Justitie in opdracht van zijn bazen in Medellín naar Medemblik gekomen om door middel van codes de juiste dozen uit de lading bananen te halen. Dit gebeurde met zgn. PGP-telefoons die niet gehackt kunnen worden, de telefoon van C. bleek nadat deze was open gemaakt ook terug te zijn gegaan in de fabrieksinstellingen.

Ondertussen besloot burgemeester Frank Streng het pand te sluiten, werden de dozen bananen voor de helft verkocht aan een groothandel in Rotterdam die ze op zijn beurt weer verkocht aan een Pools bedrijf die tussen de bananen een doorgeladen pistool vond, de andere helft ging naar de voedselbankactie van NH, en ook die lading was niet schoon, in 1 van de laatste dozen die naar Amsterdam werd gebracht bleek nog een kilo cocaïne te zitten.

Uitspraak rechtbank

Op 4 april 2018 deed de rechter van de Meervoudige kamer in Amsterdam uitspraak. De hoogste straf kreeg  de Nederlander in de drugsbende, hij mag 7 jaar de cel in. Hij wordt door de rechtbank als 1 van de bazen gezien en de man die de hele smokkel van 1800 kg cocaïne op heeft gezet. De man heeft een verleden van drugssmokkel en heeft menig gevangenis in binnen- en buitenland al mogen bewonderen.

De Colombiaan C. krijgt 6 jaar die wordt gezien als de man die door de drugsbazen in Medellin naar Medemblik is gestuurd om via codes de juiste dozen bananen eruit te halen. De overige bendeleden, 4 mannen uit Liverpool en 2 Turken uit Rotterdam hebben elk 42 maanden gekregen.

De zaak was spraakmakend mede omdat de bendeleden al vanaf het moment dat zij in Medelin aankwamen werden gevolgd door de diverse recherches in Colombia, Spanje, Engeland, België en Nederland. De drugs zaten verstopt tussen de deklading van een zending fruit vanuit Zuid Amerika

Hoger Beroep

De Colombiaan is als eerste in hoger beroep gegaan en dan nu ook den Engelsman T. die blijft volhouden maar zijdelings met de deal te maken hebben gehad en er in is geluisd door de andere Engelsen.

De zitting van maandag 12 augustus in het Gerechtshof in Amsterdam is een zgn. regiezitting, de inhoudelijke zitting vind later dit jaar plaats.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook