Amsterdams afval naar de vuilnisstort in de Wieringermeer

OPPERDOES – Het gonsde al sinds maandagmiddag door de wandelgangen bij Afvalzorg en de gemeente Amsterdam, een derde locatie om het afval dat zich opstapelt in Amsterdam door de grote problemen bij de vuilverbrandingsbedrijf AEB.

Die is nu gevonden, vanaf 19 augustus zal er elke dag ± 400 ton brandbaar afval op de stortplaats van Afvalzorg op het afvalterrein in de Wieringermeer vlakbij Opperdoes en Twisk worden gestort.

Siem Zeilemaker (PWF) is furieus over deze plannen en wil van de gemeente Medemblik maar ook van de gedeputeerde weten of dit zomaar kan. De verbrandingsovens van HVC in Alkmaar draaien volgas, maar op buitenlands afval zegt Zeilemaker en Nederlands afval moet worden gedumpt.

Zeilemaker wijst op de grote hoeveelheden afval dat vanuit Engeland onze kant op komt om de ovens draaiende te houden en daar kan HVC niet zomaar 1 2 3 vanaf omdat ze contracten hebben afgesloten.

De vuilstort in de Wieringermeer is de laatste jaren een grote bron van ergernis geweest, dagen van enorme stankoverlast hielden de inwoners van Opperdoes, Twisk en Medemblik regelmatig  binnen met de ramen dicht want even lekker buiten zitten ging niet vanwege de stankoverlast.

Lees ook: Rapport stankoverlast vuilstort wijst HVC als dader aan.

Regelmatig klaagden inwoners van de gemeente Medemblik steen en been over een ‘chemische lucht’ die over de West-Friese stad trekt en mensen zelfs uit hun slaap houdt. De beschuldigende vinger wordt gewezen naar HVC, maar die ontkende altijd de veroorzaker te zijn. Omwonenden zamelden handtekeningen in, en daarna volgde extern onderzoek naar de herkomst.

Uiteindelijk bleken biobedden van HVC de boosdoener. Dat zijn bakken die de lucht afkomstig uit hallen met Gft-afval moet filteren. “Die bedden bevatten bacteriën die de lucht moeten verontreinigen. Maar ammoniak in de lucht vergiftigde die bacteriën, waardoor lucht kon ontsnappen. Dat kwam voor ons als een verrassing, want we hadden net de hele biofilter nog vervangen”, vertelt Niels ter Hofstede van HVC.

Half september moet de stankoverlast van de biobedden over zijn. Woordvoerster Monic van Eerden van HVC laat weten dat HVC nog druk bezig is met de ontgeurende maatregelen aan de composteer- en vergistingsinstallatie maar dat ondertussen wel de nieuwe gaswassers en het nieuwe biofilter zijn geplaatst en nu proefdraaien.

[signoff]

 

Reageren via facebook