Medemblik Actueel.

Het monumentale pand in Midwoud is ook van de hand van Van Wijngaarden. (Foto: www.atvanwijngaarden.nl))
Algemeen

Arnoldus Teunis van Wijngaarden van Verre vereeuwigd in een boek

MEDEMBLIK – Arnoldus Teunis van Wijngaarden van Verre werkte 54 jaar als stadsarchitect voor de stad Medemblik, overleed eind 1900 op 80-jarige leeftijd en heeft een schat aan ‘pareltjes’ achter gelaten.

Gerard de Vries (60) is familie van van Wijngaarden, Van Wijngaarden is de betovergrootvader van zijn vrouw en schreef het boek als eerbetoon aan zijn betovergrootvader.

Ontwerper van monumentale panden maar toch onbekend gebleven

Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden (1819-1900). Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen – kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren – waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

Toch is A.T. van Wijngaarden, die ook nog eens meer dan 50 jaar stadsarchitect van Medemblik was, tot nu toe vrijwel onbekend gebleven. Onterecht, want met zijn eclectische stijl, vergelijkbaar met die van zijn beroemde tijdgenoot Pierre Cuypers, drukte hij een heel eigen stempel op het West-Friesland van zijn tijd.

Het boek over van Wijngaarden is verkrijgbaar bij boekhandel Stumpel in Medemblik en Wieringerwerf en kost 25 euro.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook