Medemblik Actueel.

Medemblik

Medemblik betaalde de afgelopen 5 jaar 610.841 euro wachtgeld aan oud-wethouders

MEDEMBLIK – 610.841 euro heeft de gemeente Medemblik de afgelopen 5 jaar betaald aan 6 oud-bestuurders.

Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol, meldt EenVandaag.

Vanuit de bevolking komt meer en meer weerstand tegen het wachtgeld voor oud-bestuurders, maar directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging zegt hierover tegen EenVandaag: “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden.”

Van de overige gemeenten in Westfriesland betaalde Hoorn ruim 1 miljoen euro aan 10 oud-wethouders,  Drechterland 170.035 euro aan 3 oud-wethouders, Stede Broec 194.352 euro aan 7 oud-wethouders, Koggenland 249.010 euro aan een onbekend aantal oud-wethouder, Opmeer 24.184 euro aan 3 oud-wethouders, en Enkhuizen heeft geen gegevens openbaar gemaakt.

Lelystad betaalde het meest aan wachtgeld de afgelopen 5 jaar, namelijk 1.8 miljoen euro, maar ook een gemeente als Oude IJsselstreek betaalde afgelopen 5 jaar 1.7 miljoen aan wachtgelden.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook