Medemblikker schoenmaker Kees Haakman hangt zijn leest aan de wilgen

MEDEMBLIK – Kees Haakman (66) van Kees Haakman Schoenreparaties-Lederwaren, aan de Bagijnhof in Medemblik, heeft het jaren kunnen rekken, want zijn vak, daar leeft hij voor. “Ik krijg steeds meer last van de spierreuma in mijn handen. Mijn werk kan ik onmogelijk meer uitvoeren. De dokter was blij dat ik eindelijk toegaf, want het is al jaren een onderdeel van ons gesprek. Ik moet nu echt stoppen met schoenmaken.” Maar betekent niet dat er geen stukje vakmanschap verdwijnt uit Medemblik, want oud medewerker Driss Azouzi uit Zwaag neemt de schoenreparaties over en de lederwarenwinkel blijft voorlopig ook open. Nel Haakman (67) is dan kapitein op het schip.

Voor Kees een hard gelag. Schoenmaken en interactie met zijn klanten is het liefste wat hij doet. Altijd joviaal en in voor een praatje. Zelfs al had hij de laatste jaren steeds meer last en pijn van de reuma aan zijn handen. “Mijn doel was om samen met Nel te stoppen. Ja, dat lukt nu niet en dat doet zeer.” Voor Nel zal het ook een hele verandering zijn. “Doordat Kees zoveel pijn heeft, werkt hij langzamerhand naar zijn afscheid toe”, zegt ze. “Voor mij is dat heel anders. Ik ben eigenlijk nog niet klaar om te stoppen. Daarom hebben we besloten dat Kees zijn laatste dag op 29 juni is. Driss neemt het stokje vanaf dat moment over.”

Winkel blijft open

Kees en Nel gaan er even lekker tussenuit. We zijn nu lekker even op vakantie” laat Nel weten, “maar de lederwarenwinkel blijft in die tussentijd gewoon open voor hun klanten. Kees en ik zijn ons alvast een beetje aan het voorbereiden voor de totale leegverkoop. Uiteraard ontbreken de acties niet. Klanten kunnen nog mooi even profiteren van kortingen op vele producten. En iedereen die ons kent weet dat we niets anders dan kwaliteit verkopen. De mensen weten ons al jaren te vinden. We hebben sinds 1982 een grote klantenkring van mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten.”

Driss

Een bekend gezicht voor de meeste klanten helpt Kees en Nel om langzamerhand afscheid te nemen. “Ik heb het vak geleerd van Kees en heb sinds 1993 jaren samen met hem gewerkt in de winkel”, zegt Driss. “Ondanks dat ik niet meer elke dag daar ben, ben ik er wel regelmatig te vinden voor een bakje koffie. Ik ben kind aan huis en wil graag Kees en Nel steunen. Toen ik hoorde dat Kees moest stoppen en zijn machines wilde wegdoen, ging mij dat aan het hart. We zijn in gesprek gegaan en ik wil er graag zijn voor de Medemblikkers. Zo blijft de schoenmaker evengoed in de havenstad bestaan.”

Afscheid

Met Lappendag -5 augustus- gaat Nel nog een keertje flink knallen. “Vanaf 3 juli ben ik dinsdag, woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdag vanaf 11.00 uur open. Hopelijk ben ik dan na Lappendag aardig leeg. Ondanks dat je toewerkt naar een afscheid is het best zwaar. De winkel is onze passie en ons kindje. Wat we erna gaan doen? Tja, we zien wel wat op ons pad komt. Eerst een paar maanden rust en wennen aan de situatie. We zijn niet van die vakantiegangers en zeker geen planners. We laten alles op ons afkomen.” Kees zegt: “De dagelijkse routine vinden is al een dingetje. Dat we op maandag en dinsdag dicht gingen, was het voor mij ook even zoeken. ’s morgen eerst koffie en krantje en dan de winkel open. Als die dicht was, zat ik om me heen te kijken wat ik kon doen.”

Koken

Met Nel en Driss straks in de winkel heeft Kees tijd om thuis de boel te regelen. “Voorheen deed Nel de boodschappen en het huishouden. Ze zei altijd tegen me, schoenmaker, blijf jij nu maar bij je leest. Ik zal ook zeker geregeld in de winkel nog te vinden zijn om de gezelligheid op te zoeken”, lacht Kees. “Maar vanaf nu runt Nel die. Eerst gaat ze mij leren koken, want als ze in de winkel staat, zijn de rollen omgedraaid. Nu is het mijn beurt om achter het fornuis te staan. Maar als dat niet goed uitpakt, neem ik het graag van haar over”, grijnst Kees van oor tot oor.

Kees Haakman Schoenreparaties en Lederwaren is te vinden aan Bagijnhof 42 in Medemblik, tel. 0227-544809.

Via mediapartner Rodi Media

[signoff]

Reageren via facebook