Medemblik Actueel.

EventMedemblik bundelt aanbod voor groepsuitjes

MEDEMBLIK – Het verbinden van zoveel mogelijk toeristische ondernemers en zo unieke groepsuitjes in en rond Medemblik organiseren, dát is wat Gerda Kaarsmaker en Corona Rentenaar beogen. EventMedemblik doopten ze hun concept. De ondernemers uit het collectief verzorgen de activiteiten, waarbij  het team van EventMedemblik faciliteert. Groepsarrangementen met net dat beetje extra. Extra’s in de vorm van betrokkenheid, gastvrijheid en eigenheid.

Twee zielen, één gedachte – of beter gezegd één droom-, zo ontsproot het  concept zich ruim een jaar geleden. Twee onderneemsters uit Medemblik –de ene tankstationshoudster, de ander eigenaresse van een promotiebureau- komen elkaar regelmatig tegen. Ze hebben een klik en sparren met elkaar over het belang van verbinden en de mogelijkheden die Medemblik biedt op het gebied van groepsarrangementen. Ze voelen beiden: ‘Hier wil ik wat mee doen!’ en besluiten begin maart de stoute schoenen aan te trekken. Gewapend met een partnershipovereenkomst –ja, want er wordt nadrukkelijk gestreefd naar een win-win situatie-  gaan ze langs toeristische ondernemers. “De reacties op het concept waren positief!”, vertelt Gerda enthousiast.  Corona: “En dat was precies waar we op hoopten en voorzagen. Zo’n vijf jaar geleden viel mij tijdens  gesprekken voor toeristisch magazine Inmedemblik al op dat ondernemers hier allemaal geloven in de kracht van samenwerking, maar dat de administratieve rompslomp eromheen terughoudend maakt. Gerda en ik begrepen, dat als we als EventMedemblik een faciliterende rol op ons zouden nemen, er op het gebied van groepsuitjes een prachtig collectief van ondernemers zou ontstaan!”

SOM

De positieve reacties van ondernemers maken dat de dames besluiten om een volgende stap te zetten: het doen van een aanvraag bij de SOM, een stimuleringsfonds voor ondernemers-collectieven. Onderdeel van de partnershipovereenkomst was een eenmalige fee, waardoor aan de de belangrijkste voorwaarde van het fonds – namelijk dat er sprake moet zijn van  cofinanciering-   voldaan wordt. Ze dienen een aanvraag in om zo een website en een arrangementengids te kunnen ontwikkelen. Ook bevat de aanvraag een bedrag voor promotie. Corona: “Deze subsidie is voor EventMedemblik een geweldige steun in de rug. Vooral het feit dat toeristische ondernemers eenvoudig aan kunnen haken op het collectief, maakt dat de subsidie is toegekend. Dit geeft ons de mogelijkheid om een goede basis neer te zetten!”

Groepsuitjes op maat

Na een paar maanden hard werken staat de website online en is de arrangementengids naar de drukker. Ze vertellen alles over het ruime aanbod bezienswaardigheden en activiteiten voor groepen in gemeente Medemblik, netjes gecategoriseerd. Geïnteresseerden kunnen zich laten inspireren door de voorbeeldarrangementen of geheel naar eigen inzicht zelf een groepsarrangement samenstellen.  Gerda: “Ook naar groepen toe, nemen wij die ondersteunende rol in. Het aanbod in Medemblik is zo divers, dat voor iedere groep een passend arrangement kan worden samengesteld . Of een groep nu opzoek is naar een ultieme cultuurbeleving, een dag met team vol buildingsactiviteiten of een ludiek uitje met streekproducten en een kookworkshop , wij regelen het.”     

Trots

“Toen ik een paar jaar terug mijn familie uit Friesland in Medemblik uitnodigde i.v.m. de jaarlijkse reünie, merkte ik hoe trots ik was om hen ‘mijn’ stad en haar prachtige omgeving te kunnen laten zien.” vertelt Corona vol enthousiasme. “Overal waar we kwamen, werden we met zoveel gastvrijheid ontvangen! Ik dacht toen: deze beleving is iets wat ik wil delen. Mijn familie ging met een zakje Opperdoezerrondes én een recept van de Westfriese Tafel onder de arm naar huis. De hele week erna kreeg ik nog lieve berichtjes over hoe ze genoten hadden van Medemblik én het streekgerecht. Dit is me altijd bijgebleven. Ik realiseerde me hoe groot het effect was van dit extraatje, hoezeer het hun ervaring had versterkt. Het zit ‘m dus in de kleine dingen.” Lachend vervolgt ze: “ En wat ook leuk was, was dat mijn familie eindelijk begreep waarom ik zo’n 20 jaar geleden verhuisd ben van Friesland naar Medemblik, haha.”

Toerisme

Dat het toerisme economisch van groot belang is voor Medemblik, daar zijn Gerda en Corona zich als geen ander van bewust. Beiden zijn ze lid van de Centrumgroep, een groep die zich inzet om het stadscentrum van Medemblik toekomst bestendig te maken. Ook komen de twee vriendinnen elkaar tegen bij de STEM waar zij betrokken zijn bij de organisatie van diverse evenementen. Corona: “Deze evenementen zijn voor Medemblik van groot belang. Een evenement als de Dickensdag of het Truckersfestival trekt mensen vanuit het hele land naar Medemblik. Het draagt bij aan het op de toeristische kaart zetten van onze mooie gemeente. Het maakt dat Medemblik bij mensen in de ‘evoked set’ komt, het lijstje met mogelijke bestemmingen dat in iemands hoofd opkomt op moment dat ze bijvoorbeeld een weekendje weg willen.”

“Het toerisme maakt dat het voorzieningen niveau op peil blijft, dat winkels, restaurants en andere toeristische ondernemers bestaansrecht behouden.” stelt Gerda. “Daarom is het goed dat Gemeente Medemblik een toeristische marketing coördinator heeft aangesteld en dat er nu een Toeristisch Platform is.  EventMedemblik vormt hier een prachtige aanvulling op. Toeristisch coördinator Maaike Steltenpool is dan ook erg blij met het initiatief.”

Stichting

EventMedemblik is klaar voor de start. Een laatste hindernis vormt het juridische aspect. Gerda: “Gert Dingemans (red.: voormalig notaris uit Andijk) stelde ons de vraag wat onze drijfveer is, wat het doel is wat we met EventMedemblik voor ogen hebben. Of het doel het maken van winst is of dat de motivatie meer ligt in het samenbrengen van ondernemers.” Het enthousiasme in het verhaal van Gerda en Corona maakt dat Gert eigenlijk het antwoord op die vraag al weet. Hij adviseert daarom om van EventMedemblik een stichting te maken.

Kick off

Op dinsdag 18 juni vindt de kick off van het EventMedemblik plaats. Wethouder Harry Nederpelt en toeristisch coördinator Maaike Steltepool  krijgen dan de eerste arrangementengids overhandigd van de nu ruim 25 aangesloten  toeristische ondernemers. “En we hopen dat dit aantal de aankomende jaren zal groeien. We nodigen geïnteresseerde ondernemers hierbij van harte uit om zich aan te sluiten!”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook