Daar gaan we weer, code geel er gaan weer hoop bomen om vanavond

MEDEMBLIK – De bomen krijgen het maar zwaar te verduren deze dagen, gingen er in de nacht van donderdag op vrijdag in onze regio al tientallen tegen de vlakt, afgeknapt alsof het luciferstokjes waren, vanavond is de kans dat wederom veel bomen gaan sneuvelen erg groot.

Diverse instanties als Rijkswaterstaat, ANWB en het KNMI waarschuwen voor het noodweer dat tegen het einde van de middag/vanavond over onze regio gaat trekken. Opvallend is dat de activiteit van de buien gaat toenemen naar mate het meer noordwaarts trekt. Als dit front voorbij is getrokken dan volgt er een vrijdagnacht met zware windstoten tot 100km/u en een windkracht 7 tot 8, zeker op open vlaktes en boven wateroppervlaktes.

Hoeveel neerslag er precies gaat vallen is niet te berekenen, maar de kans op hagel is groot waarbij er hagelstenen tot 4cm kunnen vallen. Ook het onweer kan zwaar gaan uitpakken, dus hou daar ook rekening mee.

Ondertussen is voor de provincies Friesland/Groningen/Drenthe/Overijssel en Utrecht al code Oranje uitgeven door het KNMI, voor Noord-Holland is dit nog Code Geel maar verwacht wordt dat dit aan het einde van de middag mogelijk ook naar code oranje gaat worden opgeschaald.

[signoff]