Marleen Hartog schrijft thriller over kermis Wervershoof

WERVERSHOOF – Marleen Hartog is getogen in Wervershoof. Het dorp en dan met name het kermisweekend vormt het hoofddecor voor haar psychologische thriller ‘Skoftig.’ Een bloedstollend verhaal over familiegeheimen en het maken van onomkeerbare keuzes. Op 19 juni kun je Marleen ontmoeten tijdens een meet & greet in de bibliotheek van Wervershoof.

Deze geboren creatieveling is getogen in Wervershoof. Ze werd grafisch vormgever met een passie voor het geschreven woord. Al op haar 10e maakte ze haar eigen boekjes. Na haar opleiding begon ze haar eigen bedrijf waar ze grafische uitingen ontworp, zowel offline als online. Daarbij werkte ze parttime voor Webregio waar haar schrijftalent zich verder ontwikkelde. Ze stond in dubio. 

Je koos voor het schrijven?

Mijn bedrijf liep goed, maar persoonlijk stond ik op een kruispunt; wil ik me verder specialiseren in het bouwen van websites of wil ik schrijven? Ergens diep vanbinnen heb ik het antwoord altijd geweten, maar de stap zetten was nog niet zo eenvoudig. Ik zei mijn parttime baan op en koos volledig voor het auteurschap. Ik begon aan het boek dat later Skoftig zou gaan heten. Toen raakte ik  zwanger van mijn zoon. Hij werd geboren met een schisis, net als ik.

Je schreef er een boek over?

Ja, er bleek zo weinig over bekend en ik stuitte op veel onwetendheid over dit onderwerp. Ik besloot daar verandering in te brengen Mijn eerste boek verscheen: ‘Geboren met een schisis’. Mijn debuut werd een succes en van het een kwam het ander. Ik volgde Paul Roozendaal, een jongeman die afkickte van een verslaving en gaf samen met hem woorden aan zijn verhaal. Ook dit boek ‘Uit de goot’ werd goed ontvangen. Daarna volgde de verschijning van ‘Anders Wonen’, met unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven. Ondertussen bleef het manuscript voor Skoftig liggen. Na drie non-fictie boeken wilde ik het leven geen voorrang meer geven en besloot ik definitief te kiezen voor het genre waar mijn hart ligt: thrillers. Skoftig moest er komen. En voilà. 

Waar gaat ‘Skoftig’ over?

Skoftig is een thriller over familiegeheimen en het maken van onomkeerbare keuzes. Skoftig verhaalt over een aantal jongvolwassenen die zoekende zijn. Wie beheerst de kunst om zich werkelijk los te maken van zijn verleden? Wat gebeurt er als je de controle over je eigen leven verliest? Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden alle relaties in moordend tempo op scherp gesteld. En wie raakt verstrikt in het web van de toekomst? Het is kiezen of verliezen. Wie overleeft zijn verleden? Een zoektocht. Een ontvoering. Een zelfdoding. Een gezin dat uit elkaar spat. Een moord. (Of meer dan één…) Dit boek is kermis. Dit boek is Skoftig.

Skoftig speelt zich af op de kermis in Wervershoof?

Ja, het grootste gedeelte gaat over het kermisweekend in Wervershoof, het dorp waar ik ben opgegroeid. De kermis daar die het derde weekend van augustus wordt gevierd, is legendarisch en bekend in de wijde omtrek. Het is een, zoals ze dat in West-Friesland zeggen, ‘Skoftig’ feest.

Maar naast Wervershoof spelen ook Hoorn en Medemblik een belangrijke rol in het boek.

Skoftig dus. Een echt West-Fries woord?

Ja, en dit woord werd in 2014 zelfs gekozen als het mooiste West-Friese woord. Het betekend zo’n beetje vet, geweldig, fantastisch. Mensen die onbekend zijn met het dialect zullen het waarschijnlijk vertalen als schofterig. Schofterig als in hufterig gedrag. Dat past uitstekend bij een thriller. Voor mij was het direct duidelijk dat dit de titel moest zijn: opvallend, enigszins mysterieus en toch duidelijk en krachtig.’

Waarom heb je ervoor gekozen Skoftig in West-Friesland af te laten spelen?

‘Houd het verhaal zo dicht mogelijk bij jezelf, kreeg ik ooit als tip. Blijf bij wat je kent, dat komt de geloofwaardigheid van je verhaal ten goede. Voorheen dacht ik dat opgroeien in een dorp in West-Friesland niet verschilde van opgroeien in elk ander dorp in Nederland. Pas toen ik er niet meer woonde kon ik van een afstand kijken naar de omgeving en zag ik wat West-Friesland – in mijn ogen – typeert. Dit heb ik in Skoftig verwerkt. Het verhaal is volledig verzonnen, maar de omgeving en cultuur zullen heel herkenbaar zijn voor insiders.

Meet & greet op 19 juni in de bibliotheek van Wervershoof

Maak kennis met Marleen Hartog op 19 juni om 14.30 uur in de bibliotheek van Wervershoof. Zij leest voor uit en signeert haar boek in het kader van de Spannende Boekenweken. Meer informatie: www.westfriesebibliotheken.nl

Boek bestellen?

Dat kan via skoftighetboek.nl of bol.com.

Stap jij in deze draaimolen?

[signoff]

Reageren via facebook