3.6 C
Medemblik
18 januari 2021 01:17
Medemblik Actueel.

(Foto: Vincent de Vries)

Opperdoes in teken van een waar ‘culinair feestje’

OPPERDOES – Stichting Dorpskerk Opperdoes organiseert vrijdag 21 en zaterdag 22 juni het Opperdoezer Ronde Oogstfeest. “Hiermee willen we aan de rest van West-Friesland laten zien dat we trots mogen zijn op onze streekproducten en de Opperdoezer ronde in het bijzonder”, aldus Fijtje Groot-Portengen van de stichting. “Bovendien komt de Westfriese Tafel deze dagen naar Opperdoes; daar zijn we heel blij mee!” De opbrengsten van het Oogstfeest komen ten goede aan de monumentale Dorpskerk van Opperdoes.

Op de Gouw, het plein voor de kerk, belooft het 21 en 22 juni beregezellig te worden. Zaterdagmiddag is daar vanaf 12.00 uur een kleinschalige voedselmarkt. “Alle bedrijven van de Westfriese Tafel zijn daarvoor uitgenodigd om hun product te promoten”, legt Fijtje uit. “En natuurlijk komt de Westfriese Tafel zelf op het dorpsplein te staan.” Door zijn enorme afmetingen (3,5 meter hoog, 8 meter lang en 6 meter breed) steekt de tafel overal bovenuit en biedt hij onderdak aan een groot gezelschap. “De komst van de Westfriese Tafel wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank, die deze dagen ook voor tenten op het plein zorgt. Ideaal voor een buitenevenement als dit. Ook de gemeente Medemblik en Kern met Pit van de KNHM leveren een bijdrage.”

Delicatesse

Burgemeester Frank Streng komt het Oogstfeest vrijdag tegen zessen officieel openen. Daarna staat een viergangendiner op het programma. Gasten kunnen om 18.00 uur aanschuiven en genieten van al het lekkers dat West-Friesland te bieden heeft. Natuurlijk wordt ook de Opperdoezer Ronde geserveerd. De 160 hectare zavelgrond rondom de dorpskerk van Opperdoes is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde geteeld kan en mag worden. De romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse. “Verder kunnen gasten bijvoorbeeld ook proeven van West-Fries stoofvlees en schapenkaas uit de Streek. Zaterdag kan er opnieuw gesmuld worden van typisch West-Friese lekkernijen, want dan begint om 17.00 uur een driegangendiner. Onze eigen topkok Jos Klaver van dorpshuis De Torenschouw gaat de maaltijden bereiden en natuurlijk werken we samen met de Opperdoezer Ronde Vereniging. Kleinkunstenaar en zanger Bert van Baar zorgt voor livemuziek. Het wordt een culinair feestje”, belooft Fijtje.

Ontmoetingsplaats

De opbrengst van het feest komt ten goede aan de dorpskerk die een eeuwenoude geschiedenis kent. Veel mensen worden geraakt door de intieme, eenvoudige en sacrale sfeer die het middeleeuwse monument ademt. “Tja, ik heb gewoon wat met die kerk”, glimlacht Fijtje. “Ik ben er getrouwd en mijn kinderen zijn er gedoopt. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld in de kerkenraad gezeten. Ik vind het ontzettend belangrijk dat de dorpskerk, het enige monument in ons dorp, behouden blijft.” In 2013 heeft de Protestante Gemeente Opperdoes het kerkgebouw afgestoten en in eigendom overgedragen aan Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp. Daarmee heeft het gebouw een herbestemming gekregen voor nieuwe, ‘burgerlijke’ aangelegenheden. “Het gebouw is voor een groot gedeelte al aangepast en gerestaureerd. In de toekomst wordt het nog verder aangepast, zodat het een breed inzetbaar multifunctioneel gebouw wordt voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, concerten, muzieklessen en workshops. Wij, een groep van zo’n vijftig vrijwilligers, maken ons daar graag hard voor. Het moet een ontmoetingsplaats voor iedereen worden!”

Zin om het Opperdoezer Oogstfeest mee te vieren? Per avond kunnen honderd mensen aanschuiven. Het viergangendiner op vrijdag kost 34,50 euro per persoon (exclusief dranken) en zaterdag betalen gasten voor het driegangendiner 24,50 per persoon (exclusief dranken). Reserveren (graag vóór 15 juni) via www.dorpskerkopperdoes.nl. Meer informatie over de Westfriese Tafel: www.westfriesetafel.nl.

Via nieuwspartner Rodi Media

[signoff]

Reageren via facebook