Theaterkerk Hemels mag ijzeren deur kerktoren vervangen voor brandwerende glazen wand

TWISK – Aan de Dorpsweg 121 in Twisk staat een kerk die eigendom is van Theaterkerk Hemels. De kerktoren die bij de kerk hoort is en blijft eigendom van de gemeente. Theaterkerk Hemels heeft gevraagd of een houten deur die voorheen toegang bood tot de kerktoren kan worden vervangen door een brandwerende glazen wand. De monumentencommissie heeft hierop positief gereageerd. Gebouwenbeheer heeft daarna toestemming gegeven voor de wijziging.

Omdat toegang tot de kerktoren nodig is voor het schoonhouden van de glaswand, krijgt Theaterkerk Hemels een sleutel en vestigt de gemeente hiervoor een erfdienstbaarheid, een recht van overpad. Voor het plaatsen, hebben en houden van de glazen wand vestigt de gemeente een erfdienstbaarheid van licht en doorzicht. Dit is nodig om de afspraken juridisch goed te regelen en het ook kadastraal vast te leggen.

Daarnaast wil de gemeente dat alle aansprakelijkheid voor eventuele schade veroorzaakt door deze aanpassing of vanwege het betreden van de kerktoren bij Theaterkerk Hemels komt te liggen. Ook dat wordt geregeld via de akte voor erfdienstbaarheden.

[signoff]

Reageren via facebook