Vreugdevuur Opperdoes aan strenge regels gebonden

OPPERDOES – Het vreugdevuur in Opperdoes gaat op oudejaarsdag gewoon door. Dit is besloten na overleg tussen burgemeester Frank Streng, de politie en brandweer en de veiligheidsregio. Wel moet er aan bepaalde randvoorwaarden worden voldaan. ‘Ben je uit op rottigheid of andere misdragingen? Dan zijn we er ook. Dat signaal wil ik nadrukkelijk afgeven’, zegt de burgemeester.

Binnen de voorwaarden is het mogelijk om het vreugdevuur door te laten gaan. Burgemeester Streng: ‘We willen graag dat het vreugdevuur in Opperdoes blijft, maar we zijn van mening dat het niet verder kan op de manier zoals in het verleden. Het moet een veilig vuur zijn. Er is bepaald dat de brand in een container plaats gaat vinden en dat er uitsluitend schoon (pallet)hout mag worden gestookt. Gooi er dus geen rotzooi op die er niet thuishoort. Geen benzine, spiritus, banden, auto’s, caravans en bankstellen. Daarnaast zal er cameratoezicht op de Gouw zijn. Dit om ellende te voorkomen.’

Lees ook: Burgemeester Frank Streng spreekt afschuw uit over bekogelen hulpverleners Opperdoes

Een grens bereikt

Het vreugdevuur is bedoeld voor de jeugd uit Opperdoes om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te begroeten. ‘Ze hebben begrepen dat vorig jaar, toen het vuur geblust moest worden en er op dat moment vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid, de grens was bereikt. We hebben toen gekeken naar strafrechtelijke vervolging voor deze daden, maar we hebben niet kunnen herleiden wie wat had gedaan. Dit voorval heeft ook het bewustzijn bij de jeugd gecreëerd dat dit niet de manier is waarop zij het willen vieren. Wij hebben afspraken met hen gemaakt. Als burgemeester geef ik aan dat onder de bovenstaande voorwaarden het vreugdevuur verdergaat en anders stopt het.

De veiligheidsregio heeft adviezen uitgesproken en zo zijn de maatregelen tot stand gekomen. De container waarin de fik wordt ontstoken, zorgt ervoor dat er amper risico is op brandoverslag naar naastgelegen panden en uitsluitend het stoken van schoon hout zorgt voor minder rookvorming. ‘Wij willen dat het vreugdevuur blijft op de plek waar dat de laatste jaren ook is gehouden. In het centrum van Opperdoes. De jeugd wil het ook graag op deze locatie hebben. Met deze campagne geven we aan dat ze ervoor moeten zorgwn dat het een gezellig en leuk samenzijn wordt. Feitelijk ligt het dus bij hunzelf of er nog een vervolg komt op dit feest dat al jarenlang bestaat. Anders is het voor ons een reden om het af te schaffen. In januari gaan we met de partijen, waarmee de afspraken zijn gemaakt, evalueren hoe het verloop op 31 december is gegaan.

Lees ook: Brandweermensen Opperdoes bekogeld met zwaar vuurwerk

Maak er iets moois van

Ik heb er vertrouwen in dat de afspraken worden nageleefd’, besluit de burgemeester. ‘Kom op oudejaarsdag van 14:00 uur tot 19:00 uur bij elkaar op de Gouw. Klets wat, drink een biertje en stook een fik die voldoet aan de eisen. Maak er gewoon iets moois van.

[signoff]

Reageren via facebook