21.5 C
Medemblik
13 augustus 2020 07:22
Medemblik Actueel.

Foto: Shutterstock

Silva Visser(CU): Zorg Horizon is bedenkelijk, onacceptabel en onverantwoord

MEDEMBLIK – Weer heeft de rechter Horizon Jeugdzorg opdracht gegeven om jongeren over te plaatsen naar de Parlan locatie Transferium in Heerhugowaard waar ze volgens de rechter beter op hun plaats zijn en ook betere zorg krijgen.

Dit is de zoveelste miskleun van Horizon Jeugdzorg, die in 2018 de zorg overnam van Parlan omdat zij het scherpt inschreven op de door 18 Noord-Hollandse gemeenten gezamelijke jeugdzorg pakket.

Silva Visser van de ChristenUnie in Medemblik zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Weer worden we geconfronteerd met ingrijpen van jeugdrecht advocaten. De zorg van Horizon is Bakkum is “bedenkelijk, onacceptabel en onverantwoord”. Kreten die echt naar binnen komen, we hebben het hier namelijk over jongeren die veel zorg nodig hebben in een gesloten setting. Dat is niet niks en ik kan me voorstellen een hele grote zorg voor ouders/voogden. Horizon heeft de aanbesteding van een paar maanden gewonnen met op papier een mooi verhaal. Echter de praktijk is weerbarstig. De zorg is niet goed, advocaten en rechters grijpen in en de prijs ligt bij de jongeren zelf en de verzorgers.

Politiek gezien zetten wij vraagtekens bij de gunning. Durven de wethouders die dit traject hebben uitgevoerd in te grijpen? Wat ons betreft moet dat. Geef Horizon de tijd om alles in te regelen maar geef het “werk” weer terug aan Parlan/Transferium. Blijkbaar hebben zij niet alleen een papieren visie maar zijn ook de ervaringsdeskundigen. Misschien kan de aanbesteding snel geëvalueerd worden of indien nodig teruggedraaid worden. Laat niet nog meer gedwongen  “gevallen” de evaluatie voor zijn. Sol niet met jongeren. Geef de zorg aan hen die zorg nodig hebben nu.

Op eerder vragen van PWF-fractieleider Siem Zeilemaker erkende wethouder Dirk Kuipers dat Horizon Jeugdzorg de zaken nog niet helemaal op orde heeft en dat de 18 gemeenten een contractmanagement heeft geregeld die gaat zorgen dat dit wel op orde komt.

Wethouder Dirk Kuipers zegt in een reactie: ,,Medemblik gaat op korte termijn om tafel met de Raad voor de Kinderbescherming over de twijfels die zij hebben geuit over de locatie Antonius in Castriucum, het onderwijs en de behandeling. Ook de rechter concludeerde eerder dat gelet op de verbouwing van Antonius deze te vroeg is open gegaan en zo doende niet voldeed aan de vereisten voor zorg en veiligheid.

Het is nog maar de vraag als Parlan gaat besluiten om de lokatie in Heerhugowaard te sluiten of Horizon in staat is om de jongeren voldoende hulp, kwaliteit en veiligheid te bieden.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

 

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?