Aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) stabiel .

MEDEMBLIK – Het aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) in Noord-Holland Noord is ten opzichte van 2018 redelijk stabiel gebleven. Over heel 2018 zijn er geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) gemeld, in het eerste kwartaal van 2019 staat de teller op 60 geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bron: Veiligheidsregio

Kijken wij naar enkel Westfriesland dan staat de teller op 14 geregisteerde meldingen. In de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar is er 1 melding, in de leeftijdscategorie 16-17 jaar zijn er 3 meldingen en in de leeftijdscategorie 18-23 jaar 10 meldingen. Over heel 2018 werden er in Westfriesland 95 meldingen geregistreerd

Verreweg de meeste jongeren zijn jongens/mannen met 79% , de meisjes/vrouwen volgen op grote achterstand met 21%. In 2018 was dit nog 29% om 66%.

Medemblik koploper in 2019

Op de ranglijst van het totaal aantal geregisteerde  alcohol- en drugsvergiftiging staat Medemblik bovenaan, van de 14 geregisteerde meldingen neemt de gemeente Medemblik er 5 voor haar rekening nog voor Hoorn met 4, Drechterland met 3 en Koggeland en Stede Broec ieder met 1.

Over heel 2018 kwamen de meeste meldingen uit Hoorn met 36 meldingen, gevolgd door Medemblik met 18 meldingen, Enkhuizen met 11 meldingen, Koggenland met 11 meldingen, Stede Broec met 9 meldingen, Drechterland met 8 meldingen en Opmeer met 2 meldingen.  Na de regio Alkmaar scoort Westfriesland het hoogst in Noord-Holland Noord met het aantal geregisteerde meldingen van alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren utssen de 12 en 23 jaar.

In verreweg de meeste meldingen gaat het om alcoholvergifitingen maar het aantal drugsvergiftigingen neemt wel toe ten opzichte van 2018.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Afbeelding: Veiligheidsregio

Claudia Selders-Kroezen(CDA) maakt zich al jaren sterk voor meer handhaving en zet zich via ‘In Control of Alcohol en Drugs’ in om de jongeren te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs.

In een reactie zegt zij tegen Medemblik Actueel: ,,Wanneer ik de cijfers over vergiftigingen door alcohol- en/of drugsgebruik van 2018 in West-Friesland vergelijk met de cijfers van 2019 tot nu toe, vallen mij een paar dingen op. Het lijkt erop dat de groep jongeren van 12 tot 15 jaar die ambulance- en/of ziekenhuishulp nodig heeft, kleiner wordt. Dat stemt hoopvol. En je zou kunnen denken dat hetzelfde geldt voor het totaal, dus alle jongeren t/m 23 jaar. Maar ik ben bang dat we hierover niet te snel moeten juichen, want de ‘piekdagen’ van gebruik komen vooral in de zomermaanden voor.

Wat extra opvalt zijn de vergiftigingen in de gemeente Medemblik. Het lijkt erop dat er meer jongeren vergiftigt raken dan vorig jaar. Dat is natuurlijk zéker niet wat we willen! Elke ambulancerit is er een teveel. In onze gemeente zetten we al een paar jaar in op extra preventie. Door gesprekken aan te gaan met de jongeren zelf, zodat ze weten wat de risico’s kunnen zijn. Drugs en alcohol lijken er ‘gewoon bij te horen’. Juist daarom is het enorm belangrijk dat je weet wat het met je doet. Wat CDA betreft is het zéker nodig om in gesprek te blijven met elkaar. Gebruik helemaal voorkomen zal niet lukken. Maar NIX18 blijft het streven, net als NUL registraties in het patiëntdossier van de ambulancedienst.

[signoff]

Reageren via facebook