CDA-kamerlid Maurits von Martels hoopt nu alles te weten over chrysanten, melkschapen, tulpenbollen en bloemkolen

ANDIJK – Zelf denkt hij van niet, maar sinds zaterdag wel meer dan daarvoor. Het CDA-kamerlid is op bezoek geweest bij bedrijven in Andijk, en zoals hij zelf zegt: ,,stuk voor stuk geleid door deskundigee en buitengewoon betrokken ondernemers.”

Bij Fred van Paassen kwam de passie voor het telen van chrysanten en het constant verbeteren daarvan goed tot uiting. Zoon Wessel van Faassen ontwikkelde met Green Simplicity LED-oplossingen waarmee tuinders en kwekers zelf aan de slag kunnen. Een innovatief bedrijf met potentie, volgens von Martels.

Op bezoek bij Nico en Irma Verduin en hun melkschapenbedrijf De Westfriesedijk zag von Martels hoe het echtpaar op maatschappelijk verantwoordelijke basis schapenkaas produceert van de melk van 700 melkschapen. .

Op naar Niels Kreuk die ‘in tulpen doet’ en bollen teelt o.a. in de omgeving van Zeewolde. von Martels leerde dat het broeien van de bollen in Andijk plaats vind en waar door steeds nieuwer technieken met minder energie betere gewasbescherming en water de bollen worden gebroeid.

Maurits von Martels sloot zijn bezoek aan Andijk af met een bezoek aan de firma Slagter, een familiebedrijf dat zich van oorsprong richt op het telen van bloemkool. von Mantels leerde op het bedrijf van Slagter dat de bloemkool op een natuurvriendelijke wijze wordt geteeld en er enkel gewasbeschermingsproducten wordt gebruikt als het echt nodig is. von Martels vond de aanwezigheid van een arbeidsmigrantenpension opvallend. Een goede huisvesting van het personeel is meer dan gewenst en Slagter laat zien hoe het moet.

Maurits von Martels: ,,Het is en blijft indrukwekkend om te zien tot welke prestaties Nederlandse boeren in staat zijn!”

[signoff]

Reageren via facebook