Medemblik Actueel.

Dodenherdenking in Medemblik (Foto: Pascal van As)
Dodenherdenking in Medemblik (Foto: Pascal van As)

Dodenherdenking stad Medemblik

MEDEMBLIK – Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners van Medemblik uit voor Dodenherdenking op zaterdag 4 mei. Er is om 19.00 uur een bijeenkomst in Kasteel Radboud met aansluitend om 19.30 uur een Stille Tocht naar het Oorlogsmonument op de Nieuwstraat (hoek Breedstraat). Daar zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn, waarna er voor iedereen gelegenheid is om bloemen bij het monument te leggen.

De herdenking begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in Kasteel Radboud, waar onder andere door wethouder Dirk Kuipers gesproken wordt over het thema ‘Geef vrijheid door’. Daarnaast vertelt Marlies Meirik-van Blanken over haar opa en oma Van Mechelen en hun rol in het verzet. Ook zullen leerlingen van verschillende scholen uit Medemblik een gedicht voordragen. Lianne Bakker omlijst de bijeenkomst met stemmige muziek op haar keyboard.

Om 19.30 uur start de Stille Tocht naar het Oorlogsmonument. De route gaat vanaf Kasteel Radboud via Oudevaartsgat, Pekelharinghaven, Hoogesteeg en Nieuwstraat naar het Oorlogsmonument op de kop van de Breedstraat. Aangekomen bij het monument volgen er gedichten door Medemblikse Mariëtte Kerckhaert en door een leerling van OBS De Meridiaan, deze school heeft het monument geadopteerd.

Exact om 20.00 uur volgt er bij het Oorlogsmonument twee minuten stilte, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen en mogen zijn. Na de kranslegging namens de Gemeente Medemblik is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen bij het Oorlogsmonument. Leerlingen van alle scholen uit Medemblik zullen gedenkborden plaatsen, die ze gemaakt hebben op initiatief van het Educatief WOII Centrum Medemblik. Harmonie Crescendo en Scouting Titus Brandsma begeleiden de gehele ceremonie en oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing houden een erewacht.

Wethouder Dirk Kuipers zal de herdenking afsluiten met een slotwoord en vervolgens het publiek naar huis laten gaan onder de klanken van de liedjes van Stef Bos: ‘Hier vertrok de trein’ en ‘Daarom zijn wij vrij’. De muzikant treedt dit jaar live op tijdens Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.

Eerder op de avond zal het 4 Mei Comité Medemblik samen met wethouder Kuipers een bloemstuk leggen bij het Monument Landswerf. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen personeelsleden uit het verzet en de joodse slachtoffers van het psychiatrische ziekenhuis. het comité en de wethouder gaan vervolgens naar het Monument op de Nieuwstraat, waar de oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing om 18.00 uur de vlag volgens protocol halfstok zullen hangen.

Tijdens Dodenherdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt jong en oud uit om samen te herdenken op 4 mei. Het comité vraagt alle inwoners van Medemblik om de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook