22 C
Medemblik
9 augustus 2020 04:12
Medemblik Actueel.

Het bruist weer in de dorpsvijver van Abbekerk.

ABBEKERK – Met de warme temperaturen van afgelopen week lijkt het alsof de lente al vroeg in de zomer is overgegaan.  De bomen staan mooi in bloei, je ruikt de zoete geuren van de bloesems, de felle kleuren van de tulpenvelden knallen het landschap uit, het vrolijke geluid van de vogels in de bomen etc.. En dan te bedenken dat Abbekerk sinds afgelopen vrijdag (26 april, 14:00 uur) een “attractie” rijker is. Kijk daar worden de inwoners  nu vrolijk van!

Na een Facebookpoll door dhr. Roelandt Paarlberg (GemeenteBelangen) in het voorjaar van 2018 bleek dat veel inwoners de fontein weer terug wilden in de historische dorpsvijver van Abbekerk. Abbekerkers misten hun fontein in de vijver in het dorpscentrum direct, toen die zo’n 3,5 jaar geleden werd verwijderd. Hij verdween als bezuinigingsmaatregel, tegelijk met de fonteinen bij het oude gemeentehuis van Wognum en in het Emmapark van Medemblik. Dit leverde in totaal een besparing op van bijna 10.000 euro per jaar aan energiekosten en onderhoud.

Lees ook: Wegbezuinigen fonteinen Abbekerk valt slecht bij GemeenteBelangen

Nu bijna een jaar later zal het water in de dorpsvijver weer gaan bruisen. Een geweldig resultaat tot stand gekomen door de samenwerking van het dorp met de gemeente. Immers in eerste instantie was de gemeente niet positief over het initiatief van dhr. Roelandt Paarlberg de fontein terug te plaatsen. Gelukkig beschikt Abbekerk/Lamberschaag over een zeer actieve dorpsraad, die in de kernvisie ook al de fontein had benoemd. Men pakte de handschoen op door de fontein op de maandelijkse agenda met de gemeente te zetten.  Afspraak werd gemaakt dat het dorp garant zou staan voor de aankoopkosten van de fontein en de gemeente garant gaat staan voor de kosten en onderhoud van het fontein de komende jaren.  Met een crowfunding-campagne is het gelukt gulle inwoners en gulle sponsors te vinden.

Samen met Nutsdepartement Abbekerk-Lambertschaag, die de financieele toezegging deed dat de fontein sowieso geplaatst kon worden, kwam het fonteinproces in een stroomversnelling. Met deze toezegging heeft de dorpsraad zich laten informeren over welke fontein het beste zou passen in de dorpsvijver. Resultaat is dat een jaar na de start van het initiatief de fontein in de historische dorpsvijver in werking is gesteld en de komende jaren weer statig zal spuiten. Bravo voor dit goede voorbeeld van burgerparticipatie.

Hoe mooi kan het dan zijn: straks een pracht fontein met op de achtergrond een prachtig nieuw dorpshuis!

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?