Bagijnhof 16 Medemblik, een monumentaal woonhuis

MEDEMBLIK – Woonhuis qua type vermoedelijk 18de-eeuws, heeft in de 19de eeuw wijzigingen ondergaan waarbij de oorspronkelijke opzet van de kleine stadswoning met erker echter behouden bleef. In 1974 is het pand naar achteren uitgebouwd en is de oorspronkelijke indeling gewijzigd. Het woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van het Bagijnhof verkeert slechts op hoofdvorm en detaillering van de voorgevel in deels gave staat.

Exterieur

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis onder Mansarde-vormig schilddak gedekt met de oorspronkelijke, rode Hollandse pannen (rechterdakvlak) en nieuwe, donkergrijze kruispannen (andere dakvlakken). In het linkerdakvlak en het voor- en achterdakvlak zijn niet-originele dakkapellen ingestoken. De voorgevel wordt afgesloten door een ver uitkragende, rijk geprofileerde kroonlijst (19de eeuws).

De voorgevel (oostkant) is nieuw opgemetseld met een groot formaat, rode handvormsteen in halfsteensverband met snijvoeg. De gevel wordt gedomineerd door een fors uitgebouwde driezijdige erker. Deze erker heeft niet-originele staande ramen zonder roedenverdeling. De lekdorpels zijn met rode steen gemetseld. Rechts van de erker bevindt zich in het originele houten kozijn een niet originele voordeur met bovenlicht boven een oorspronkelijk, geprofileerd kalf. Achter het glas van de deur zijn roeden van kunststof aangebracht. Boven de deur en de ramen zijn rollagen aangebracht.

De linkerzijgevel (zuidkant) en de rechterzijgevel (noordkant) grenzen aan de buurpanden en bestaan mogelijk nog uit de oude bakstenen waarmee het pand in de 18de eeuw is opgetrokken. De oorspronkelijke achtergevel (westkant) is in 1974 afgebroken toen het pand naar achteren werd uitgebouwd en de binnenplaats werd bebouwd

Interieur

Bij de verbouwing van 1974 is het pand naar achteren uitgebouwd en is de oorspronkelijke indeling gewijzigd. Het is niet bekend of er authentieke elementen bewaard gebleven zijn omdat het pand interieur niet geïnspecteerd kon worden. Mogelijk zijn oude balken bewaard gebleven.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als op hoofdvorm en detaillering van de voorgevel deels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de kern vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis.

Het object is van sociaalhistorische waarde vanwege het type, als zeldzaam wordend voorbeeld van een stadswoning met driezijdige erker, specifiek voor dit gedeelte van Noord-Holland nabij de voormalige Zuiderzee.

Tot zover het overzicht van alle gemeentelijke monumenten in de gemeente Medemblik.

[signoff]

Reageren via facebook