Turfhoek 2 Medemblik, van wagenhuis naar woonhuis

MEDEMBLIK – Dijkhuis in de kern vermoedelijk 17de-eeuws, heeft eerst als stal met wagenhuis dienstgedaan en later als pakhuis. Thans is het woonhuis met bedrijf. Het pand, gesitueerd aan de westzijde van de Turfhoek verkeert in deels gave staat. Interieur is de oorspronkelijke indeling niet bewaard gebleven. Samen met de naastgelegen woonhuizen nummers 3 tot en met 5 vormt het pand een beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing van eenvoudige dijkhuizen aan de Turfhoek. De niet-originele achteraanbouw valt buiten de bescherming.

Exterieur

Op rechthoekig grondplan gebouwd dijkhuis van één bouwlaag met souterrain en zolderverdieping onder schilddak gedekt met nieuwe, rode Verbeterde Hollandse pannen.2 In het voordakschild is een niet-originele in historiserende stijl uitgevoerde dakkapel ingestoken. De voorgevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde kroonlijst. In het rechterdakschild is een niet-originele dakkapel met gekoppelde vierruitsramen ingestoken. Deze gevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde bakgoot op gootklossen. Het achterdakschild is bij de vernieuwing van de kap veranderd in een topgevel. Het buurpand links is koud tegen het pand aan gebouwd. Over de hele breedte van de gevel bevindt zich een stoep belegd met grijze en witte stenen afgezet met bakstenen waarop smeedijzeren stoephekken.

De voorgevel (oostkant) opgetrokken uit een paarsrode, lange platte handvormsteen in halfsteensverband is boven een donkergrijze plint ter hoogte van het souterrain crèmekleurig gepleisterd. Via een nieuw gemetselde trap bereikt men het bordes voor de in de 20ste eeuw vernieuwde houten voordeur met bovenlicht in oud kozijn, rechts in de gevel geplaatst. Links ervan twee vierruitsramen in oude kozijnen. Onder het rechter raam is het drieruits souterrainraam. Zowel boven de deur als de ramen zijn rollagen gemetseld. In de gevel zijn verder onder de daklijst twee 19de-eeuwse sierankers te zien, links van het rechterraam een ijzeren ring, waarschijnlijk bestemd om een paard aan vast te zetten, en rechts van de voordeur een ijzeren pin, een NAPpeilmerk.

De linkerzijgevel (zuidkant) is een blinde muur en bestaat vermoedelijk nog uit de oude bakstenen waarmee het pand in de (vermoedelijk) 17de-eeuw is opgetrokken. De oorspronkelijke, boven een donkergrijze plint in blokmotief bepleisterde rechterzijgevel (noordkant) heeft achter in de gevel een niet-originele raampartij en ter hoogte van het souterrain een oud zesruitsraam in origineel kozijn. In deze gevel zijn meerdere 17de-eeuwse staafankers behouden. De achtergevel (oostkant) is ter hoogte van de achteraanbouw nieuw opgemetseld en voorzien van een houten topgevel. Deze gevel en de niet-originele achteraanbouw vallen buiten de bescherming.

Interieur

In het interieur zijn vrijwel geen authentieke elementen bewaard gebleven. De in de 20ste eeuw gemoderniseerde plafonds zijn aangebracht onder de vermoedelijk behouden gebleven oude uit de 17de eeuw daterende balken. De houten kapconstructie is volledig vernieuwd. In het souterrain is er in de zuidmuur een plint van zeer oude plavuizen bewaard gebleven.

[signoff]

Reageren via facebook