17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 17:26
Medemblik Actueel.

Medemblik verjaagd volkstuingebruikers Andijk van hun volkstuintje

Tot grote schrik van de twee volkstuingebruikers aan de Molenweg in Andijk kregen zij half maart een brief van de gemeente dat de huur eenzijdig werd opgezegd per april. Er heerst een groot ongenoegen bij de gebruiksters: “Vreemde manier om zo met mensen om te gaan.”

Elly van Basteleare maakt al jaren blij gebruik van haar volkstuin en heeft er een ‘wilde tuin’ van gemaakt. Nu moet zij voor haar gevoel plotseling vertrekken, meldt NH Nieuws.

Het begon allemaal toen ze een paar weken geleden een medewerker van groenvoorziening trof voor haar tuintje. Die vertelde haar dat ze moest vertrekken. Het gesprek bleek een waarschuwing voor de brief die zou volgen. Van Basteleare mocht vanaf april geen gebruik meer maken van haar tuin. De vrouw heeft daarom contact gezocht met rechtsbijstand: “Ik laat me niet zomaar uit mijn tuin zetten. Ik heb bezwaar gemaakt.”

De gemeente vertelt dat ze de vrouw een andere plek wilde aanbieden en het gesprek met haar willen voeren. Ze zouden dit al eerder hebben geprobeerd. Ze spreekt dit tegen en zegt dat ze tot nu toe zelf het contact heeft moeten zoeken, maar hier vanuit de gemeente nooit op is gereageerd. De gemeente spreekt dit weer tegen en zegt dat de vrouw het contact juist tegenhoudt.

Verwaarloosde situatie
De gemeente Medemblik geeft verder aan dat “de volkstuinen al langere tijd niet als volkstuin gebruikt worden, want er wordt geen groente verbouwd”. De gemeente vervolgt: “Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een verwaarloosde situatie met veel struiken en bomen.”

De vrouw vindt de mening van de gemeente niet correct. “Ze hebben het over een waardeloze tuin, maar dat is het helemaal niet.”

Frictie
De oorzaak van het probleem lijkt te gaan om de bijenhouderij naast de twee volkstuinen. Gemeente Medemblik: “Vanwege de slechte relatie tussen de gebruikers van de twee tuintjes en de bijenhouderij is er frictie over de opzegging. In de ogen van de gebruikers van de twee tuintjes helpen wij nu de bijenhouderij en krijgt die alle vrijheid. Dit is echter niet aan de orde. We willen de overlast van de bijen verminderen.”

De gemeente licht toe dat de bijen, door de wilde tuinen, te veel vrij spel krijgen en daardoor voor de genoemde overlast zorgen bij overige dorpsbewoners.

Van Basteleare blijft strijden voor haar tuin met een juriste. Voor haar is de zaak nog niet af.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?