Opbrengst Nieuwjaarsduik ten goede aan MirandaMania

MEDEMBLIK – De opbrengst van de Nieuwjaarsduik van PWF komt dit jaar ten goede aan de Medemblikker stichting MirandaMania. Roel en Verony Braaksma verloren hun dochter Miranda aan Melanoomkanker en startten, samen met hun schoonzoon Marc, de stichting om geld in te zamelen voor Stichting Melanoom. Deze stichting zet zich in voor patiënten en hun families. Maar ook door voorlichting te geven aan jeugd en volwassenen zodat zij melanoomkanker kunnen voorkomen.

‘De strijd tegen kanker gaat iedereen aan’

Een goed initiatief om de opbrengst van de Nieuwjaarsduik aan te schenken“, vindt PWF-voorzitter Joyce Haakman. “Veel mensen krijgen te maken met kanker. Is het niet dat men zelf het vreselijke nieuws te horen krijgt van de oncoloog, is het wel dat de patiënt met lood in de schoenen dit moet vertellen aan degene van wie ze ontzettend veel houden. Ik heb mijn vader, stiefvader, moeder, zus en oom verloren aan die vreselijke ziekte. Maar ik ben niet de enige die de gevolgen van kanker van dichtbij heeft meegemaakt. De strijd tegen kanker gaat vrijwel iedereen aan. Goed dat er mooie initiatieven vanuit Medemblik zijn die ofwel geld inzamelen voor de strijd tegen kanker of steun geven aan de patiënten of hun nabestaanden. Want ik kan je zeggen, de ziekte heeft ontzettend veel impact op je leven.

Goed begin

Wie het jaar goed wil beginnen en gelijk een goede daad wil verrichten, kan zich 1 januari vanaf 13.30 uur aanmelden voor de Nieuwjaarsduik, bij Bestevaer aan de Vooroever in Medemblik. Duik voor 5 euro het IJsselmeer in en steun MirandaMania. “Des te meer mensen het koude water trotseren, des te groter de opbrengst is. Leden van PWF schenken die dag ook warme chocomelk, soep, thee en koffie voor slechts een euro. Dat wordt allemaal in de pot gedaan voor de stichting. Elk jaar kiest PWF een goed doel uit de gemeente Medemblik. Goede doelen kunnen zich altijd aanmelden via info@pwf-medemblik.nl. De Nieuwjaarsduik organiseren we al bijna tien jaar en dat doen we met veel plezier, juist omdat het veel voldoening geeft om stichtingen met hun missie te helpen“, zegt Joyce.

MirandaMania

De volgende spinningmarathon van MirandaMania wordt gehouden op 14 maart. Sommige mensen zijn al in training voor dit evenement. Gerard Meijaard is één van de deelnemers. “We hebben nu al aan negen MirandaMania spinningmarathons meegedaan. Mijn hele gezin doet eigenlijk mee! In de loop der jaren is het veranderd van een gewone marathon van vier uur naar een vier uur durende spinning-beleving. Als je op je fiets stapt voel je het al meteen: er gaat echt iets gebeuren. En voor dat je het weet is het al weer voorbij. Een ware rollercoaster van emoties, opzwepende muziek en een wervelende lichtshow. Je zou bijna vergeten dat het hier om een hele serieuze zaak gaat. Met de opbrengst worden doelen van heel dichtbij gesteund. Denk maar eens aan het inloophuis Medemblik en de stichting Melanoom, die elk jaar komen vertellen wat er met de opbrengst gebeurt. Ook nog diversen andere kleine doelen uit de omgeving worden met de spinningmarathon ondersteund. Nu gaan we voor de tiende keer. Wij hebben er weer zin in.

Wie meer wil weten over de stichting kan een kijkje nemen op www.mirandamania.nl.

Sponsoring

Tom van der Wal van het Inloophuis Medemblik: “MirandaMania is een belangrijke sponsor van het inloophuis. Wij geven zorg aan mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten. Dat is waar het inloophuis voor staat. MirandaMania steunt ons al jaren. Samen hebben we ook de passie om ‘er te zijn’ in de periodes dat het moeilijk gaat. Niet in de laatste plaats omdat we persoonlijk maar al te goed weten, wat levensbedreigend en verliezen betekent. Kortom, een prachtig doel voor de Nieuwjaarsduik.

Eén op de drie mensen kanker

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak. In Nederland sterven één op de drie mensen aan deze vreselijke ziekte. Bij 30- tot 80-jarigen is kanker het vaakst de doodsoorzaak. Maar ook jonge kinderen en jongvolwassenen strijden elke dag tegen kanker. Uit de statistieken blijkt dat meer mannen overlijden aan kanker dan vrouwen. Alles bij elkaar genomen, kan het iedereen dus overkomen, jong of ouder.

Doe mee

Siem Zeilemaker, fractievoorzitter van PWF, duikt, net als elk jaar, weer het koude IJsselmeer in. “Sommige mensen zien ertegenop om dat koude water in te gaan, maar ik kan uit ervaring vertellen dat het reuze meevalt. Na het startschot ren je het water in. Even kopje onder en weer terug. Grijp je handdoek, kleed je snel om en kom aan onze kraam, waar onder meer ook warme worst te verkrijgen is. De duikers krijgen twee consumpties. De rest van het publiek doneert door het nuttigen van consumpties MirandaMania. Ik nodig iedereen uit om mee te doen met de Nieuwjaarsduik. Voor jezelf misschien een uitdaging, of overwinning. Voor MirandaMania een vette cheque.”

Jeugd

Steeds meer kinderen doen mee aan de Nieuwjaarsduik valt Joyce op. “De laatste jaren nemen ouders hun kinderen mee om te duiken. Het begint al aardig op een gezinsuitje te lijken“, lacht ze. “Ik zie kinderen van ongeveer 7 jaar stoer het koude water trotseren. Petje af, hoor. Ik heb veel bewondering voor hen. Eigenlijk wel voor iedereen die meedoet. Ik sta altijd vanaf de zijlijn te kijken hoe ze het water induiken. Mijn excuus? Ik heb geen zwemdiploma en ben helemaal niet gek op water!

Veiligheid

Het KNRM zorgt voor de veiligheid van de duikers en een dokter is ter plaatse om onvoorziene gebeurtenissen op te vangen. “Uiteraard zijn deze veiligheidsmaatregelen nodig om het evenement te kunnen houden. Je kan beter maar goed voorbereid zijn. Alle vertrouwen in de bemanning van de Bernardine. KNRM Medemblik is nog op zoek naar mannen of vrouwen die het vrijwilligersaantal wil versterken. Wie uitdaging in zijn leven zoekt, kan een kijkje nemen op www.knrm.nl/medemblik voor meer informatie“, laat Joyce weten.

Donaties

Wie niet mee wil doen met de Nieuwjaarsduik, maar wel wil doneren, komt gewoon een kijkje nemen. Moedig daarbij gelijk de duikers aan als ze het water in rennen. Een bedrag storten kan bij de aanmelding of in de bus van MirandaMania. Tot 1 januari aan de Vooroever bij Bestevaer.

Via mediapartner: Rodi Media

[signoff]