13.8 C
Medemblik
4 juni 2020 13:52
Medemblik Actueel.

Hondenbelasting in Medemblik stijgt met 1.4%

WEST-FRIESLAND – In de West-Friese gemeentes wordt dit jaar geen hondenbelasting afgelast. De kosten nemen zelfs toe. Inwoners van Hoorn zijn het meest de klos met zestig euro per jaar. In Drechterland en Enkhuizen kost het je daarentegen helemaal niets om een hond te hebben.

Als je een hondenbezitter bent in West-Friesland, is het genieten geblazen tijdens wandelingen in de mooie natuur. Het wordt een stuk minder leuk als je dan ineens in de poep stapt of jouw hond in het ergste geval wordt gebeten. Voor het handhaven van deze gevallen zet de gemeente BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) in. Zij worden betaald van de hondenbelasting, meldt NH Nieuws.

In West-Friesland is Hoorn de duurste gemeente om een hond te hebben en in Drechterland en Enkhuizen betaal je niets, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut COELO. Onderstaand een overzicht van de kosten per West-Friese gemeente en de stijging ten opzichte van vorig jaar:

  • Hoorn: €69,75 -> 2,3% stijging
  • Stede Broec: €59,40 -> 2,1% stijging
  • Medemblik: €46,45 -> 1,4% stijging
  • Opmeer: €34,70 -> 3,6% stijging
  • Koggenland: €15,37 -> 1,3% stijging
  • Drechterland: €0 -> 0% stijging
  • Enkhuizen: €0 -> 0% stijging

Kostendekkend
Opmeer is de hoogste stijger procentueel gezien. De gemeente geeft aan dat de kosten van de BOA’s stijgen en dat er meer voorzieningen worden geplaatst zoals hondenpoepemmers. In Koggenland is de belasting erg laag, misschien zelfs zo laag dat het – net als in Alkmaar – misschien kan worden afgeschaft. De gemeente streeft echter niet naar afschaffing, want ze willen nog steeds kostendekkend werken.

De hondenbelasting is dus nog steeds nodig. Wel is er vanuit Koggenland de ambitie om niet meer te verhogen maar de stagneren of zelfs verlagen. In 2017 ging de hondenbelasting al van 90.000 naar 30.000 euro.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook